Simona Ionescu / Redactor Șef

Un alt fel de mâncărică de fasole, fără carne. Rețeta specială pentru 1 decembrie

Un alt fel de mâncărică de fasole, fără carne. Rețeta specială pentru 1 decembrie
Tradiția spune că de 1 decembrie fasolea nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Cei care țin post pot încerca o rețetă cu totul și cu totul inedită.

Această rețetă de mâncărică de fasole nu are bulion, secretul gustului constă în faptul că trebuie să folosiți doar fasole uscată, înmuiată peste noapte, nu cea din conservă.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti această mâncărică de fasole specială, aveți nevoie de următoarele ingrediente: cățeii dintr-o căpățână de usturoi, curățați, 6 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă medie, tocată mărunt, 1 bulb mic de fenicul, tocat, sare.

Vă mai sunt necesare 2 lingurițe cu rozmarin tocat mărunt, 1 lingură coajă de lămâie rasă fin, ¾ linguriță cu fulgi de ardei roșu zdrobit (veți avea nevoie și pentru a servi), 2 frunze de dafin, 2 căni cu fasole uscată, înmuiată peste noapte și scursă, feta în saramură, 4 crenguțe de busuioc, plus frunze pentru servire. Precum și 1 cană cu măsline fără sâmburi, 3 linguri cu suc proaspăt de lămâie.

Mod de preparare

Zdrobiți cățeii de usturoi folosind partea plată a unui cuțit. Puneți la încălzit patru linguri cu ulei într-o oală și adăugați usturoiul. Lăsați până când acesta devine auriu. Adăugați ceapa și feniculul și asezonați ușor cu sare. Gătiți, amestecând des, până când ceapa este translucidă și feniculul și ceapa sunt rumenite pe margini.

Puneți fasolea la înmuiat și lăsați peste noapte

E nevoie de zece minute. Adăugați coaja de lămâie, rozmarinul și ¾  linguriță cu fulgi de ardei roșu. Amestecați aproximativ cinci minute. Puneți și frunzele de dafin, fasolea, puțină saramură de brânză feta, sare, dacă mai este nevoie și apă. Reduceți focul la minim și lăsați să fiarbă până când fasolea devine cremoasă.

Frunzele de dafin se scot înainte să fie consumată

Adăugați crenguțele de busuioc și măslinele în mâncărică și mai fierbeți câteva minute. Dacă este prea groasă, mai puneți puțină apă. Încorporați sucul de lămâie, scoateți frunzele de dafin, acoperiți oala. Stropiți pâinea de casă cu puțin ulei de măsline, puneți pe grătar și lăsați până când devine aurie, aproximativ două minute pe fiecare parte. După ce pâinea se răcește puțin, se freacă cu puțin usturoi. Tăiați pâinea în jumătate, acoperiți cu brânza feta, frunze de busuioc și fulgi de ardei roșu și consumați alături de o extraordinară mâncărică de fasole.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre