Desertul Brigadeiro, o delicatesă emblematică a bucătăriei braziliene, își are rădăcinile în orașul São Paulo, de unde s-a răspândit cu repeziciune în toată țara, devenind un element nelipsit de la petreceri aniversare mai ales. Mai târziu, rețeta a cucerit întreaga lume. Ingredientele esențiale pentru prepararea Brigadeiro includ lapte condensat, pudră de cacao, unt și bucățele de ciocolată pentru a fi presărate deasupra. Acest desert poate fi pregătit atât pe aragaz, cât și în cuptorul cu microunde.
Numele Brigadeiro (n.r. – în traducere, brigadierul) este asociat cu campania electorală a brigadierului Eduardo Gomes, candidat al Uniunii Naționale Democrate (UDN) la președinția Republicii în 1945.
Conform istoricilor gastronomiei, desertul ar fi fost conceput în timpul primei campanii electorale a brigadierului Gomes, în 1945, ca modalitate de a strânge fonduri pentru campanie. Popularitatea acestuia a crescut rapid și s-a extins în toată țara odată cu promovarea lui Gomes. În plus acesta a folosit un slogan amuzant în campania electorală, care a rămas întipărit în mintea oamenilor: „Votați pentru Brigadeiro care este frumos și singur”.
Mai trebuie amintit că în acea perioadă, imediat după al doilea război mondial, era foarte dificil să obții lapte proaspăt și zahăr pentru a face dulciuri, ceea ce a dus la descoperirea amestecului fantastic de lapte condensat cu ciocolată ca înlocuitor pentru rețetele tradiționale. Deși nu a obținut victoria în alegeri, desertul a rămas un simbol național și a fost redenumit simplu Brigadeiro. Rețeta originală consta din lapte condensat, unt, zahăr și pudră de cacao.
Rețeta de prăjitură Brigadeiro
Ingrediente: 5 ouă, 1 cană zahăr, 1 cană lapte (cele două pot fi înlocuite cu 1 conservă de lapte condensat), 2 căni făină, jumătate de cană cacao, 1 lingură praf de copt (tort); 2 cutii de lapte condensat, 2 linguri de unt, jumătate de cană de pudră de cacao, jumătate de cană de fulgi de ciocolată (umplere și topping)
Mod de pregătire: mixați cu un robot de bucătărie albușurile, până devin rigide. Adăugați gălbenușurile de ou, unul câte unul, apoi și zahărul. Se toarnă laptele treptat, bătând constant. În cele din urmă, încorporați ușor făina cernută cu pudra de cacao și praful de copt. Se toarnă într-o tavă rotundă, unsă și presărată cu făină și se coace într-un cuptor fierbinte (200 ° C) timp de aproximativ 40 de minute. Lăsați-l să se răcească și tăiați-l în jumătate.
Pentru cremă, aduceți laptele condensat, untul și pudra de cacao la fierbere, amestecând constant. Când începe să fiarbă, reduceți căldura și lăsați crema să se gătească, amestecând constant, timp de aproximativ 6 minute sau până când formează o textură consistentă. Acoperiți o jumătate din tort cu o parte din această cremă și așezați cealaltă jumătate a tortului deasupra. Răspândiți restul cremei cu o spatulă sau un cuțit pe toate părțile tortului, apoi presărați fulgii de ciocolată pe toată suprafața. Se lasă să se răcească și se servește.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook