Doliu în lumea artei. Decesul a fost anunțat în urmă cu puțin timp

Doliu în lumea artei. Decesul a fost anunțat în urmă cu puțin timp
Lumea artiștilor plastici din România este îndoliată, după ce a pierdut un mare sculptor. Artistul timișorean Szakács Béla a plecat la îngeri, la vârsta de 83 de ani.

În urmă cu trei ani, artistul care a format generații de sculptori la Timișoara, a avut ultima sa expoziție retrospectivă, la Muzeul de Artă din orașul de pe Bega.

Luna trecută, o galerie din oraș a găzduit o expoziție de schițe ale artistului care au fost găsite la gunoi de un alt sculptor. Desenele sunt acum expuse în Galeria 28 și, cum spunea scriitorul Robert Șerban, sunt o bucurie și o surpriză pentru cine vrea să înțeleagă arta lui Szakács Béla, „un artist de oțel, selectiv și nemulțumit întru perfecțiune”.

Profesorul Szakács Béla a format, zeci de ani, viitori sculptori

Fost profesor la Liceul de Arte şi la Facultatea de Arte din Timişoara, Szakács Béla a fost unul din cei mai remarcabili pedagogi ai şcolii artistice bănăţene dar şi un artist care s-a impus în atenţia publicului cu numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate.

Opera sa a fost răsplătită, de-a lungul timpului, cu numeroase premii şi aprecieri ale criticilor de artă, dar şi ale celor care au dorit să aibă lucrări pe care le-a semnat în colecţiile lor. Chiar și după ce a trecut de 80 de ani, Szakács Béla a continuat să sculpteze şi să deseneze.

Născut într-o familie din clasa muncitoare, între 1956 și 1962 a fost elev la Colegiul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Ulterior, până în 1994 a fost profesor de sculptură la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, iar din 1994 a fost profesor asociat la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Vest din Timișoara, unde a fost și șef de catedră.

Sculpturile sale sunt realizate din teracotă, lemn și bronz. El este angajat în modelarea meticuloasă, modelarea constructivă și arta spațială cinetică. A creat un monument memorial dedicat Revoluției Române din 1989, care astăzi decorează una dintre piețele principale din Timișoara.

Potrivit apropiaților săi, artistul s-a confruntat, în ultimii ani de viață cu o boală incurabilă, iar anul trecut stare i-a fost agravată după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19. O expoziție permanentă cu lucrările sale poate fi vizitată la Centrul Reformat „Noul Mileniu” din Timișoara. Artistul și-a donat lucrările, iar expoziția poate fi vizitată între orele 9:30 – 15:30 sau la cerere. Înmormântarea marelui sculptor Szakács Béla este programată marți 7 iunie, de la ora 13:00 în cimitirul Rusu Şirianu din Timișoara.

Sursa foto: Facebook