Cea mai renumită dulceață de smochine se prepară la Sviniţa, o comuna din Mehedinți care şi-a făcut un brand local din producţia de smochine. Rar găsești gospodărie în Svinița fără măcar un smochin în curte, pentru că în zonă ajunge un curent de aer mediteranean astfel că smochinii cresc natural.
O smochină mare are în jur de 47 de calorii şi se pot consuma câteva între mese, ca gustări, acestea oferind sentimentul de sățietate și ajută la reducerea poftei de mâncare.
Atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt bogate în fibre, combat constipaţia, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia.
De asemenea, smochinele sunt surse bogate în calciu – mineral care previne instalarea osteoporozei şi a problemelor dentare – şi antioxidanţi care au rolul unui scut protector împotriva acţiunii radicalilor liberi.
Dulceață de smochine – Ingrediente
2 kilograme de smochine
1 kilogram de zahăr
200 ml de apă
zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare
Pentru a prepara dulceață cu smochine întregi, acestea nu trebuie alese foarte coapte. Sau, cel puțin o parte dintre smochine să fie ceva mai verzi, mai tari. Este bine să avem și o parte de smochine mai coapte, pentru a da aroma perfectă dulceței de smochine.
Alegem smochinele pe care le dorim întregi nu foarte mari și de mărimi aproximativ la fel. Le spălăm bine și le tăiem codițele, apoi le înțepăm cu o scobitoare din loc în loc. Permitem astfel siropului să pătrundă în ele. Smochinele coapte, le tăiem în patru.
Fierbem un sirop din apă cu zahăr și zeamă de lămâie până devine consistent. Apoi adăugăm în el câteva smochine bine coapte (6-8). Le fierbem 5-6 minute, îndepărtând spuma. Apoi le putem pasa pentru a avea un sirop dens. În final adăugăm smochinele întregi și le fierbem și pe acestea 12-15 minute.
Punem dulceața fierbinte în borcanele sterilizate, le închidem ermetic și le învelim în pături lăsându-le așa până a doua zi. Sau până se vor răci complet pentru a putea fi trecute în cămară.
Sursa: Chefi la cuțite
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook