Dulceață de salcâm cu lămâie, rețeta bunicii. Un adevărat medicament

Dulceață de salcâm cu lămâie, rețeta bunicii. Un adevărat medicament
Mulți copii au mâncat flori de salcâm, parfumate și gustoase. Bunicile abia așteptau să înflorească salcâmii ca să prepare dulceață, miere, sirop. Făceau repede și niște clătite ori gogoși și te lingeai pe degete.

Ați încercat mierea de salcâm ori dulceața făcută din aceste flori minunate? Florile sunt cunoscute și pentru numeroasele proprietăți terapeutice pe care le au. Pot fi un bun antidepresiv, antitusiv, combate constipația și reduce arsurile gastrice. Un drum la piață, un pic de timp pierdut în bucătărie și veți avea un preparat ideal.

Dulceață de salcâm cu lămâie, rețeta bunicii

Florile de salcâm sunt o minune a naturii. Puteți face acasă dulceață sau sirop din florile parfumate. Apoi întoarceți repede niște clătite sau câteva gogoși și puneți dulceață  de flori de salcâm. Se va face liniște în casă.

Ingrediente

  • 100 g de flori de salcâm
  • o lămâie tăiată feliuțe
  • 200 ml de apă
  • 1 kg de zahăr

Mod de preparare

  • Scuturăm florile de salcâm, apoi dăm bucățile de tulpină deoparte .
  • Punem zahărul într-o cratiță cât mai groasă, turnăm apă.
  • Vom face pentru început siropul. Aprindem focul și amestecăm zahărul cu apă, că să nu se ardă.
  • Adăugăm și o jumătate de lămâie și continuăm să amestecăm, că să nu se lipească zahărul. Imediat începe să se dizolve.
  • Când siropul dă în clocot, scoatem feliile de lămâie. Adunăm spuma de deasupra. Stoarcem cealaltă jumătate de lămâie. Răsturnăm florile de salcâm peste siropul de zahăr. Amestecăm bine.
  • Ștergem marginile cratiței, în acest fel zahărul nu se va carameliza, iar dulceața va avea o culoare frumoasă.
  • Continuăm să amestecăm, până când siropul se va subția. Fierbem florile timp de 5 minute, este suficient.
  • Oprim focul și amestecăm. Siropul trebuie să fie fluid. Lăsăm totul să se răcească, acoperim oala cu un șervet. O lăsăm peste noapte să se răcească.
  • A doua zi, punem din nou la fiert dulceața. Ideal este să o fierbem pentru încă 5 minute.
  • Dacă siropul este prea închegat, adăugați puțină apă clocotită. Dacă este prea fluid, mai fierbeți puțin.
  • Pregătim borcanele în care vom pune dulceața. Trebuie sterilizate.
  • Turnam dulceața de flori de salcâm în borcane. E bine să puneți sub borcane o tavă sau un castron metalic. În felul acesta se atenuează șocul termic. Dulceața se toarnă fierbinte în borcane și nu necesită sterilizare.

Flori de salcâm. Beneficii

Salcâmul e un pansament natural în gastritele hiperacide. Infuzia sau decoctul de floare de salcâm combate colicile abdominale și esofagita de reflux.

Ceaiul din flori de salcâm are proprietăți expectorante. Este bun pentru efectul relaxant, în cazul migrenelor, precum și pentru dureri reumatismale, dentare sau de stomac.

Ceaiul de salcâm se recomandă și pentru uz extern, în arsuri, plăgi sau ulcerații cutanate.


Dulceață din flori de soc. O rețetă de dulceață foarte aromată

Sirop și dulceață din flori liliac. Două rețete de sezon

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp