Pagubele sunt imense, dar bine că nu s-au pierdut vieți omenești. Apartamentele, în afară că au fost cuprinse de flăcări sau înnegrite de fum, s-au deteriorat și de la cantitățile uriașe de apă și de spumă folosite de pompieri. Că așa se stinge un incendiu. 35 dintre ele sunt distruse complet. Imaginați-vă că acte, bani, hârtii de tot felul pe care le are un om în casă, lucrurile de școală ale copiilor, jucăriile și hăinuțele lor, totul a fost distrus.
Pe cei mai mulți dintre ei nimeni nu-i va despăgubi pentru ce le-au făcut doi copii. Unul dintre ei, pentru că are 15 ani, răspunde penal. Dar toată viața dacă va munci nu va reuși să acopere pagubele produse. Nici el, nici părinții celor doi copii.
Multe luni de acum încolo, familiile sinistrate vor trebui să încerce să-și refacă ușor-ușor măcar cele mai esențiale lucruri pentru o viață normală.
Deocamdată, în aceste zile de sărbătoare, când masa de Crăciun nu va fi masă în casa lor, oamenii plâng și se roagă Divinității.
Locatarii care au cumpărat apartamentele cu împrumuturi de la bancă beneficiază de asigurare. Este obligatorie de încheiat atunci când se ia credit. Însă tracasarea va exista, iar sumele s—ar putea să nu acopere pagubele. Dar, totuși e un ajutor. Ceilalți, însă, vor trebui să o ia de la zero fiindcă bani de la părinții copiilor care au incendiat blocul și mașinile nu vor primi în veci, chiar dacă va exista și o hotărâre judecătorească în acest sens.
În urma incendiului, așa cum am spus, nu au existat pierderi de vieți. A fost totuși un militar rănit. Și acum este la spital. Marian Cernica a suferit arsuri de gradul II şi III pe 7% din suprafaţa corpului. Înaintea tuturor au sărit colegii săi din Liga Militarilor Profesioniști (LMP) să-i ajute familia. Deja au anunțat că au lansat o campanie umanitară pentru sprijinul soţiei şi fiicei acestuia, nevoite acum să stea la un cămin garnizoană al armatei.
Oricât de puțin, donați niște bănuți pentru locatarii rămași pe drumuri!
Locatar în blocul care a ars era și un preot, Claudiu Banu, de la biserica „Sfântul Mucenic Mina” din Constanţa.
„Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să pierzi totul într-o noapte? Căminul unde-ţi creşteai copiii, agoniseala de-o viaţă, maşina şi toate amintirile din albumele foto? Pare un scenariu al groazei, dar prin el au trecut în noaptea de 15 spre 16 decembrie familiile din blocul de pe str. Prelungirea Nicolae Grindeanu”, a spus un coleg al preotului de la această biserică.
Acolo s-a început o campanie de strângere de fonduri, în rândul enoriașilor. Prima sumă, de 10.000 de lei, a fost donată chiar de biserică.
Alte acțiuni pozitive au venit din rândul constănțenilor către cele 35 de familii de locatarii lovite atât de crunt în preajma Crăciunului. Acestea au apartamentele distruse complet și doar expertiza specialiștilor va spune dacă se mai poate face ceva. Asociația de proprietari „Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu nr. 6” a anunţat contul în care pot fi sprijiniţi: RO77BTRLRONCRT0525818102 RON.
„Orice contribuţie în beneficiul asociaţiei ajută la revenirea cât mai rapidă a tuturor familiilor la ceea ce înainte cu trei zile era normalitate”, au transmis reprezentanţii asociaţiei. Iar unii români, chiar și din puținul lor, au început să doneze. Cu bucurie creștinească, fiindcă poate așa vor șterge din amarul acestei tragedii, inițiată de doi copii lăsați de izbeliște de părinți.
Trece Crăciunul, cu al lui spirit de bunătate, dar poate că nu-i uitați și pe oamenii aceștia amărâți. Nu uitați că în acea seară teribilă, 70 de copii au fost evacuați din acel bloc în flăcări și plin de fum.
Simona Ionescu – Asociația Jurnaliștilor Civici
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook