Simona Ionescu / Redactor Șef

„Castelul din Carpați”, locul în care Jules Verne s-a iubit cu o ardeleancă

„Castelul din Carpați”, locul în care Jules Verne s-a iubit cu o ardeleancă
Dacă nu aveți idei de vacanță și intenționați să rămâneți în țară, a merge pe urmele lui Jules Verne poate fi o idee bună. Iată cum puteți călca pe urmele celebrului romancier, nu foarte departe de Timișoara.

În Țara Hațegului se află „Castelul din Carpați”, despre care a scris un roman, Jules Verne. E locul în care acesta a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o ardeleancă. La aproximativ 17 kilometri de Hațeg, pe drumul ce duce spre Râul de Mori, se află un loc încărcat de istorie, care pare rupt din basme.

Este vorba despre Cetatea Colț. I se mai spune „Castelul din Carpați”, grație descrierii din romanul omonim al lui Jules Verne, publicat în 1892.  Aici se spune că e locul unde Jules Verne a trăit o mare pasiune în România. Din păcate, autoritățile au uitat să reabiliteze Cetatea Colț, astfel că au mai rămas doar ruinele construcției.

Cetatea se găsește pe teritoriul satului Suseni din județul Hunedoara, pe drumul județean DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului. În apropiere de Cetatea Colț se află Biserica Colț, construită din piatră, cu ziduri groase de un metru. Ruinele Cetății Colț sunt impresionante, cu ziduri din piatră groase. Iar priveliștea îți taie respirația. Din acest labirint din piatră poate fi admirat chiar și Vârful Retezat.

Cetatea Colț se află pe un colț de stâncă, la poalele nordice ale Munților Retezat, printre culmi împădurite. Cetatea a fost ridicată în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate mai apoi un zid și alte turnuri. „Castelul din Carpați” datează din anul 1359. El a fost edificat de cneazul Cândea. Avea rol de apărare, dar nu a reprezentat decât un loc de refugiu atunci când s-au iscat conflicte între cnezi. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, Cetatea Colț a fost părăsită de proprietari.

Dragostea secretă a lui Jules Verne

Un secol mai târziu, Cetatea Colț i-a atras atenția romancierului francez Jules Verne. Și, practic, datorită lui, cetatea a ajuns celebră în toată lumea. Nu putem decât să regretăm în plus că turiștii care vin nu prea au ce vedea, în afara unor ruine. Cei care au studiat opera scriitorului au ajuns la concluzia că Jules Verne s-a iubit cu o ardeleancă din satul Homorod. Și, de fapt, de dragul focoasei ardelence ar fi scris această carte. Care s-a dovedit un mare de succes.

Jules Verne a făcut o călătorie în Transilvania fiind însoțit de o femeie frumoasă, despre care se spune că ar fi fost ultima mare iubire a scriitorului francez. Dragostea dintre cei doi s-ar fi consumat în camerele Cetății Colț.

Cine este ardeleanca de care s-a îndrăgostit Jules Verne

Între anii 1882 – 1886, specialiștii nu au putut stabili cu exactitate locurile prin care a ajuns Jules Verne, dar acesta călătorea prin Europa și a ajuns și în România. Localnicii vorbesc despre o tânără de 17 ani, care și-a părăsit logodnicul cu care familia îi aranjase căsătoria și a fugit de acasă. Fata, pe nume Luiza Teutch, l-a cunoscut pe Jules Verne și a fost fascinată de el. A fost dragoste la prima vedere între ei. Cât Jules Verne a călătorit prin România, Luiza l-a însoțit.

Ulterior, după ce cei doi s-au despărțit, Luiza s-a măritat cu un alt bărbat și s-a mutat la București, dar nu l-a uitat pe Jules Verne. Dovadă stau numeroasele scrisori pe care și le-au trimis de-a lungul timpului. În 1944, într-un scrin, o familie a descoperit mai multe scrisori de dragoste de la Jules Verne către Luiza, dar și câteva cadouri primite de aceasta de la scriitor.

Sursa foto: Gohunedoara.ro

Povestea omului care a înființat opereta română. “Era de o cinste exemplară”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre