Un mesaj scris cu cerneală invizibilă nu poate fi văzut cu ochiul liber până când nu i se va aplica o substanță chimică sau un compus. Ce „rețete” au folosit spionii din Primul Război Mondial.
Spionii din Primul Război Mondial au gravat mesaje pe unghiile de la degetele de la picioare și au folosit suc de lămâie pentru a scrie scrisori invizibile, dezvăluie documente clasificate publicate de CIA. Cele șase documente, printre cele mai vechi documente secrete deținute de agenție, dezvăluie o serie de tehnici de spionaj și includ instrucțiuni „de a suspecta și examina orice lucru posibil”. „Progresele recente în domeniul tehnologiei au făcut posibilă publicarea documentelor”, a precizat CIA.
Cerneală invizibilă obținută din nitrat, sodă și amidon
Unul dintre documente sugerează înmuierea unei batiste sau a oricărei alte substanțe „amidonoase” în nitrat, sodă și amidon, pentru a obține o soluție portabilă de cerneală invizibilă. Punerea batistei tratate în apă ar elibera o soluție care ar putea fi apoi folosită pentru a scrie mesaje secrete, se arată în documente.
„Gravarea de mesaje și acreditări pe unghiile de la picioare”
Un document scris în 1914, în limba franceză, expune o formulă germană pentru fabricarea cernelii secrete, sugerând că spionii francezi au reușit să spargă codul inamicului. „Spioni și contrabandiști, un memorandum, întocmit de un expert în scriere de mână din California, sugerează să se picteze mesaje invizibile pe corpul uman. Pentru a le face să apară, dezvoltați un reactiv adecvat pulverizat cu un atomizor”, se arată în înregistrare.
Documentul avertizează cu privire la „alte metode folosite de spioni și contrabandiști, în funcție de priceperea și educația infractorilor”, cum ar fi „gravarea de mesaje și acreditări pe unghiile de la picioare”. Secretele au fost făcute depășite de progresele în chimia cernelii secrete și de metodele de iluminare folosite pentru a o detecta, a precizat CIA. CIA a declasificat anul trecut peste un milion de documente istorice. Acestea sunt disponibile pe site-ul agenției.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook