Simona Ionescu / Redactor Șef

Cod misterios descoperit într-un buzunar secret al unei rochii din secolul al XIX-lea

Cod misterios descoperit într-un buzunar secret al unei rochii din secolul al XIX-lea
Într-un buzunar secret al unei rochii de mătase maro din secolul al XIX-lea au fost descoperite notițe de hârtie care conțineau mesaje scrise în cod, după ce au fost ascunse timp de peste 100 de ani.

Rochia era o rochie de mătase cu bustieră din anii 1880, potrivit NOAA, și a fost găsită de Sara Rivers Cofield într-un centru comercial de antichități din Maine în 2013. Ce scrie în codul misterior.

Însemnări enigmatice

La o inspecție mai atentă, Sara Rivers Cofield a descoperit notele scrise de mână în interiorul unui buzunar secret cusut în cusăturile bustului fustei. Însemnările erau enigmatice, conținând rânduri de text pline de cuvinte aparent aleatorii. De exemplu, pe un rând scria „Bismark, omit, leafage, buck, bank”. Rivers Cofield a postat online despre descoperirea ei, sperând să obțină ajutor din partea mulțimii pentru a descifra mesajele.

Mesajele păreau scrise pentru o telegramă

În acest timp, comunitatea ei online a sugerat că mesajele ar putea fi scrise pentru o telegramă. Având în vedere caracterul scurt și staccato al notelor, împreună cu rochia provenind dintr-o perioadă în care trimiterea de telegrame a devenit o formă comună de comunitate, această pistă părea promițătoare.

Dar semnificația mesajelor a rămas un mister timp de zece ani. „Criptograma rochiei de mătase, așa cum a ajuns să fie cunoscută, a fost considerată de către experții și amatorii de criptograme din întreaga lume ca fiind unul dintre primele 50 de coduri nerezolvabile din lume”, a declarat NOAA.

„O epocă trecută, când telegraful a deschis o nouă eră pentru meteorologia operațională”

O descoperire a avut loc atunci când cercetătorul Wayne Chan de la Universitatea din Manitoba, care rezolvă coduri ca hobby, și-a dat seama că acele cuvinte de cod din notițe erau similare cu cele folosite de Corpul de semnale al armatei americane pentru a discuta despre vreme. Notele erau enigmatice, conținând linii de text pline de cuvinte aparent aleatorii.

Notele erau criptice, conținând rânduri de text cu cuvinte aparent aleatorii. Această epocă este una la care Chan s-a referit ca fiind „o epocă trecută, când telegraful a deschis o nouă eră pentru meteorologia operațională”.

Coduri despre observațiile meteorologice din anumite locații

Cod secret descoperite în buzunarul unei rochii

Pentru a confirma această legătură dintre telegraf și criptograma rochiei de mătase, Chan a reușit să răsfoiască o copie în format PDF a unei cărți de coduri a telegrafului meteorologic din 1892, care este disponibilă în prezent la Biblioteca Centrală a NOAA din Silver Spring, Maryland.

Intitulată „Weather Code”, cartea a fost publicată de Weather Bureau din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA. Cercetătorul Wayne Chan, de la Universitatea din Manitoba, a aflat că fiecare rând din mesaje conținea coduri despre observațiile meteorologice din anumite locații.

De asemenea, Chan a cercetat și alte resurse ale NOAA, care l-au ajutat să confirme că mesajele proveneau de la stațiile meteorologice Signal Service sau stațiile care trimiteau și traduceau telegrame codificate despre vreme, din SUA și Canada. El a aflat că fiecare linie din mesaje conținea coduri despre observațiile meteorologice din anumite locații. De exemplu, linia „Bismark, omit, leafage, buck, bank” însemna următoarele:

BISMARK Numele stației: Bismarck, Dakota Territory (în actualul Dakota de Nord)

OMIT Temperatura aerului: 56 F Presiunea barometrică: 0,08 in Hg (Conform NOAA, doar partea fracționară a valorii presiunii era telegrafiată, cu excepția cazului în care stația se afla la vest de meridianul 97 sau presiunea era sub 29,4 in Hg sau peste 30,38 in Hg). În acest caz, valoarea reală a fost de 30,08 in Hg)

LEAFAGE Punct de rouă: 32°F Ora de observație: 22:00 p.m.

BUCK Starea vremii: Nisipos Precipitații: Niciuna Direcția vântului: Nu există: Nord

BANK Viteza actuală a vântului: 12 mph Apus de soare: Liber”.

Chan a descoperit, de asemenea, că observațiile meteorologice au fost făcute pe 27 mai 1888. În ceea ce privește femeia care a scris mesajele codificate și a purtat rochia de mătase maro, nimeni nu a putut să afle cine a fost.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre