Simona Ionescu / Redactor Șef

Fascinant! O româncă a provocat prima ploaie artificială din lume. Iată cum a reușit

Fascinant! O româncă a provocat prima ploaie artificială din lume. Iată cum a reușit
Un fapt mai puțin cunoscut este acesta: o româncă de-a noastră este specialistul care a reușit să provoace o ploaie artificială. Pe lângă credință și rugăciune, iată că există și varianta pur științifică, dacă se urmează pașii necesari pentru ca rezultatul să fie cel dorit.

În anul 1931, prin tehnica însămânțării norilor cu săruri radioactive lansate din avion, Ștefania Mărăcineanu a reușit să provoace, la propiu, în Bărăgan, prima ploaie artificială din lume, lucru consemnat de presa vremii, precum și de personalitățile științifice prezente la respectivul eveniment.

Câteva cuvinte despre Ștefania Mărăcineanu

Ștefania Mărăcineanu s-a născut în vara anului, la 17 iunie, în București și a decedat la , tot în capitala României. A fost chimistă și fiziciană română de renume, recunoscută pe plan internațional. A formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii. Așa a fost și așa va rămâne în istoria omenirii.

A studiat și ulterior a lucrat la Universitatea București, fiind colaboratoare a profesorului Dimitrie Bunghențianu și a profesorului Vasilescu Karpen, inventatorul pilei electrice Karpen care funcționează perfect din 1936 până în zilele noastre. A fost profesoară și la Şcoala Centrală de Fete din Capitală.

Foto: editiadedimineata.ro

Cum a ajuns la rezultatul extraordinar

Ca urmare a unor serii întregi de experimente ingenioase, și planificate, decurgând logic una după alta. Ea, în timpul cercetării, a obsevat că plumbul din containerele folosite radia și după îndepartarea poloniului radioactiv. A studiat același lucru pe zinc și cupru, prin radiere cu raze alfa obținute de la poloniu radioactiv. Prin urmare, adevarata descoperitoare a radioactivității artificiale îi aparține pe deplin.

Premiul Nobel pentru ploaie

Incredibil este și faptul că imediat după reușita experimentului care a determinat apariția ploii, pentru că autoritățile de la București nu a pus prea mare preț pe această descoperire, Mărăcineanu a plecat în Franța.

Astfel a ajuns ea să lucreze în laboratoarele soților Curie și să dezvolte sistemul care provoacă ploaia. În 1934, provoacă primele ploi artificiale în Sahara. Nu-și pantentează invenția, iar faptul că lucra în laboratoarele Curie, a făcut ca Premiul Nobel să fie acordat lui Marie Curie. Iată ce spunea chiar ea despre aceasta:

„Nu contest premiul Nobel soţilor Curie Joliot pentru perfecţionarea ce au adus în această descoperire ca metode de investigaţie, punere în evidenţă a fenomenului şi chiar pentru aporturi noui. Cer însă să mi se recunoască rolul ce am avut în această descoperire. Am fost prima care am îndrăsnit să anunţ acest fenomen în 1924, când părea o nebunie”.

Ștefania Mărăcineanu a murit la vârsta de 62 de ani, răpusă de cancer, potrivit media.

Arabii au comandat o ploaie și au avut-o …

Producerea de ploi artificiale a devenit, în timp, o tehnică extrem de dezvoltată și o operațiune specială pentru armată, fiind considerată o armă meteo periculoasă, care poate deturna ploaia din anumite regiuni, provocând chiar și inundații.

Emiratele Arabe Unite au „comandat” ploi artificiale pentru a opri un puternic val de căldură care a afectat țara. S-a mai întâmplat și în primăvara lui 2020. Dar, ţara arabă a testat utilizarea dronelor, pentru a induce ploaia prin aplicarea de şocuri electrice asupra norilor. De data aceasta au folosit substanţe chimice, scria Rețete și Vedete.ro, încă din data de 19 iulie 2021.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre