Simona Ionescu / Redactor Șef

Geniul român care a făcut chipul lui Iisus din Rio de Janeiro

Geniul român care a făcut chipul lui Iisus din Rio de Janeiro
Statuia lui Iisus, de pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro, este considerată drept cel mai mare simbol al creştinismului din lume. Un român genial i-a cioplit chipul.

Un genial sculptor român este coautorul uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă din lume: statuia lui Iisus pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro.

Geniul român care a făcut chipul lui Iisus din Rio de Janeiro

Sculptorul român Gheorghe Leonida a murit nerecunoscut în România, deși el cioplit chipul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro.

Artistul provenea dintr-o familie de ingineri, din Galați. Născut în anul 1892, Gheorghe Leonida a studiat la Conservatorul de Arte Frumoase din Bucureşti, departamentul sculptură.

În 1915, la 23 de ani, a expus la un salon naţional de sculptură. Izbucnirea Primului Război Mondial l-a făcut să renunţe la studii şi să meargă pe front. Gheorghe Leonida şi-a reluat studiile de artă în Italia, după război. A fost apreciat şi premiat la Roma pentru lucrările sale, care i-au fascinat pe italieni.

La 33 de ani, s-a mutat la Paris. Acolo, Gheorghe Leonida a devenit celebru ca portretist. L-a cunoscut pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care avea de executat statuia gigantică a lui Cristo Redentor (Iisus Mântuitorul). Se împlineau o sută de ani de la declararea independenţei Braziliei, eveniment care a dus la realizarea acestui proiect impresionant.

Sculptorul român Gheorghe Leonida a cioplit chipul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro

De ce Gheorghe Leonida a făcut chipul lui Iisus

Sculptorul roman era pasionat să realizeze chipuri în cele mai fine detalii. A primit propunerea de a realiza şi chipul lui Iisus. Lucrarea a fost terminată după cinci ani de muncă intensă.

Statuia gigantică a lui Cristo Redentor (Iisus Mântuitorul) măsoară 38 metri înălţime, lăţimea la nivelul braţelor este de 28 metri şi cântăreşte 635 de tone. În soclul înalt de opt metri se află o capelă unde se pot ruga 150 de persoane. Statuia a fost inaugurată pe 12 octombrie 1931.

În timp ce Cristo Redentor este considerată o minune a lumii moderne, în România, Gheorghe Leonida nu a fost apreciat. Regimul comunist nu a acceptat ideea că sculptorul realizase numeroase busturi pentru membrii Casei Regale.

Gheorghe Leonida a încetat din viaţă în anul 1942, la vârsta de 50 de ani. În timp ce culegea flori de tei. A căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti.

Cei care vor să îi admire operele pot vizita Castelul Bran, Muzeul Naţional de Artă, dar şi alte instituţii de cultură din Bucureşti. Sursa: momenteistorice.ro


Telefonul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej e piesă de muzeu

Congelați după moarte, pe bani grei. Așteaptă să fie readuși la viață

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre