Ginerele lui Nicolae Ceauşescu, profesorul Mircea Oprean, a fost invitatul lui Mihai Gâdea, marți seara, la Sinteza Zilei. Soţul lui Zoia Ceauşescu a făcut dezvăluiri în exclusivitate la Antena 3, despre viața pe care a avut-o alături de fiica soților Ceaușescu.
Ginerele lui Nicolae Ceauşescu, cu ochii în lacrimi când vorbește despre Zoia
Mircea Oprea a fost soțul fiicei lui Nicolae Ceaușescu, timp de 26 de ani. Dovada că s-au iubit nespus sunt scrisorile pline de duioșie și de dragoste trimise de Zoia din închisoare, unde a stat 237 de zile. A fost reținută pe 24 decembrie 1989 și trimisă la o unitate militară din București, cea de la Antiaeriană. Acolo era pe 25 decembrie, când a auzit că părinții ei au fost executați. Timp de o lună de zile nu a avut niciun mandat de arestare, a fost ținută închisă la ordin. Abia din 24 ianuarie, procurorii i-au dat mandat pentru genocid, a povestit profesorul.
Zoe a rămas în închisoare până la 18 august 1990. Nu știa atunci că și soțul ei, profesorul universitar Mircea Oprean, fusese arestat la o lună de când o ridicaseră pe ea. L-au lăsat să locuiască în casa din Primăverii și să meargă să țină cursuri la facultate, la Politehnică. Vila și el erau păziți de trupele noii puteri. Atât profesorul, cât și Zoe au fost eliberați de instanță după ce au efectuat câte 8 luni de închisoare. În jur de 25 august 1990 au fost eliberați și Nicu și Valentin Ceaușescu.
Profesorul Mircea Oprean a povestit la ” Sinteza zilei” detalii mai puțin cunoscute din viața dictatorului care a condus România timp de 24 de ani. A făcut dezvăluiri despre viața pe care a avut-o alături de fiica soților Ceaușescu.
Ginerele lui Nicolae Ceaușescu, cu lacrimi în ochi
Nu i-a fost ușor să revadă chipul drag al lui Zoia Ceaușescu. I-au dat lacrimile și când a vorbit despre marea lui iubire.
„Când apăream undeva, oamenii ne dădeau atenție, se uitau cu admirație față de noi. Toată atmosfera imediat în 90 și după 90 a fost de diabolizare a vârfului (n.r. comunist), a capului și legat de el, orice. Eu am să vă dau un exemplu minor, ca să vedeți cât de falși au fost cei care au construit treaba asta.
La o ceremonie, la Guvernul de la Roma, primul-ministru a primit ambasadorii țărilor. Când a ajuns în fața ambasadorului României, a făcut un pas înapoi, ca un gest de dezaprobare a politicii socrului meu. Acest domn a murit în exil, în Tunis, pentru că era acuzat de corupție. Astfel de oameni, care din interes de a crea această atmosferă, i-au diabolizat pe toți. Era limpede că era un sfârșit, că nu era 89, că era 90, era limpede că nu se putea continua într-o asemenea structură. Nu mai puteai să îi mai oprești pe oameni. O spun cu regret, socrul meu a rămas închistat într-o politică veche, într-o politică de confruntare”, a spus Mircea Oprean.
Profesorul Mircea Oprean a dat și alte exemple de detractori interesați care au spus lucruri neadevărate despre cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu.
Mihai Gâdea a prezentat imagini cu și despre familia lui Nicolae Ceauşescu. „Este lansat un film pe o platformă în care sunt foarte multe filme. E un film cu Nicolae Ceaușescu, despre Nicolae Ceaușescu, lung, amplu. În câteva zile ajunge să fie în topul celor mai urmărite filme de pe cea mai populară rețea de genul acesta din lume”, a spus Mihai Gâdea.
Mircea Oprean, despre Zoia, Nicu şi Valentin Ceauşescu
Mircea Oprean a povestit că el şi Zoia au fost la un pas să fie asasinaţi la Revoluţie, că ăsta era planul. „Am scăpat ca printr-o minune, pentru că planul ăsta a fost, să fim omorâţi. Ei s-au precipitat, nu au acţionat. Trecând timpul, nu au mai putut face nimic, pentru că lumea a început să se dezmeticească de ce se întâmplă”, a afirmat Mircea Oprean.
Despre Nicu Ceaușescu crede că a plătit pentru că a intrat în politică și știa multe, mai ales despre cei care se cățăraseră în noile structuri ale statului și se arătau a fi fost împotriva lui Ceaușescu.
Cu lacrimi în ochi, profesorul universitar Mircea Oprean, a povestit despre cea care i-a fost soţie timp de 26 de ani. „Eu îmi reproşez mie, că parcă nu am făcut cât trebuia să fac, deşi dacă lua luna de pe cer, nu aveam ce face cu ea. A avut demnitate. Multe lucruri i le datorez ei. Deschiderea, lecturi, discuţii, judecăţi. Faptul că eu m-am format ca om şi dacă am ajuns un profesor respectat, în mare parte ea a contribuit la treaba asta. Fularul este primit de la socrul meu. Eu nu le port ostentativ, ci ca să pot să supravieţuiesc. Lumea nu înţelege. Pe mine mă liniştesc. Eu verigheta o port în permanenţă. Când eram căsătorit, nu o purtam şi după ce ea a murit, nu am putut să o mai dau jos”, a mărturisit Mircea Oprean, marţi, în exclusivitate la Antena 3.
Zoia Ceauşescu a încetat din viață la 20 noiembrie 2006, în urma unui cancer pulmonar, la 57 de ani. Sursa: antena3.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook