Probabil se va face un film după întâmplarea în care au fost recuperate tablourile valoroase furate din Olanda. Cele șase tablouri furate de la primăria din Medemblik au rămas pe pragul detectivului de artă Arthur Brand, personalitate remarcabilă în domeniul său.
Cine este detectivul Arthur Brand
Arthur Brand, cunoscut pentru munca sa de detectiv, a iscat valuri luna trecută, odată cu recuperarea unui tablou timpuriu al lui Vincent Van Gogh. De asemenea, tot de numele lui este legată și recuperarea statuilor de cai dispărute ale lui Hitler. Totodată, detectivul a „salvat” și un tablou Picasso. Acesta a declarat pentru The Art Newspaper că stătea acasă când i-a sunat soneria. „Mă uitam la un meci de fotbal plictisitor: Olanda pierdea în fața Franței cu 2 – 0, a spus el.
Și tocmai cineva a sunat la ușa mea vineri seara, la 22:30”. Vocea pe care a auzit-o la interfon i-a solicitat să coboare pentru a descărca o livrare. Bărbatul care a adus coletul se pare că nu a fost implicat în furt, a informat presa olandeză. Acesta a adus cele șase picturi istorice la apartamentul detectivului de artă, fără să știe ce comision important făcea.
„Cred că această întâmplare a fost un rezultat direct al recuperării tabloului de Van Gogh (Grădina Parsonage la Nuenen în primăvară -1884) luna trecută”, spune Brand. „Asta a făcut titluri în toată lumea și unul dintre motivele pentru care Van Gogh a fost returnat a fost că hoții nu au putut face nimic cu el”. Nu puteau să-l vândă. Însă returnându-l puteau spera să primească o sentință mai mică.
În legătură cu lucrările recuperate acum în cel mai neobișnuit mod, detectivul de artă spune că „cel mai probabil hoții s-au speriat că exista posibilitatea ca poliția să fie deja pe urmele lor”. Ce puteau face? Să ardă lucrările, pentru a distruge urmele? Le-ar fi atras ani în plus la sentință. Așa că s-au gândit că mai bine renunță și trimit lucrările detectivului.
Detectivul a cerut o plată aparte pentru recuperarea operelor
Picturile, despre care se crede că valorează în jur de 100.000 de euro, includ un portret al regelui Radboud – care este considerat de o importanță locală deosebită – și portrete ale Prințului William de Orange, Maurits de Orange, Contelui Jan van Nassau, Reginei Wilhelmina și o scenă biblică. Momentan, picturile sunt la poliție, arată The Art Newspaper.
O purtătoare de cuvânt a municipalității din Medemblik a declarat pentru sursa citată că descoperirea a fost o surpriză. „Unul dintre directorii noștri a primit un mesaj complet din senin, spune ea. Este cu adevărat extraordinar și puțin misterios, dar pentru noi este o veste foarte bună. Suntem deosebit de încântați că pictura lui Radboud a revenit, pentru că aparține cu adevărat municipalității noastre.”
Viceprimarul Jeroen Broeders a transmis și el, într-un comunicat de presă, că „uneori știi cât de mult valorează ceva pentru tine atunci când nu mai există și cu siguranță acesta este cazul acestor picturi”. Pe de altă parte, detectivul de artă Arthur Brand a spus că nu va pretinde recompensa pusă în joc de municipalitate pentru recuperarea tablourilor. „Dar, a adăugat el, am cerut un voucher de carte”.
Surse foto: Pixabay, primăria Medemblik
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook