Simona Ionescu / Redactor Șef

La 93 de ani, prima femeie parașutist din România moare de foame și de frig. Floarea Ioniță „se învelește” cu diplomele de erou

La 93 de ani, prima femeie parașutist din România moare de foame și de frig. Floarea Ioniță „se învelește” cu diplomele de erou
A dat mâna cu președinți de stat, a fost aplaudată și lăudată de generali, cariera ei militară a fost transpusă în multe documentare, însă de mai bine de un deceniu Floarea Ioniță rabdă de foame, de frig, de boală și se gândește dacă va muri în stradă, sub cerul liber.

Prima femeie parașutist din România, care și-a luat brevetul după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost dată afară din propria casă în urmă cu mai bine de zece ani, din cauza datoriilor mari la întreținere. Au aruncat-o pur și simplu în stradă și i-au închis ușa în față. Autoritățile au lăsat-o să se descurce singură, să-și caute la cei peste 80 de ani pe care îi avea atunci, un acoperiș deasupra capului.

,

În ciuda greutăților inimaginabile, femeia a ajuns la onorabila vârstă de 93 de ani

Fără nicio rudă și cu o pensie de doar 2.300 de lei, Floarea Ioniță a început o luptă pentru supraviețuire.

„Sunt sub cerul liber, doar a lui Dumnezeu! M-au dat afară din casă în 2013 fără să îmi dea voie să îmi iau obiectele, îmbrăcămintea, medicamentele. M-au dat afară forțat!”, își amintește Floarea Ioniță, erou al neamului românesc.

Și-a găsit un apartament sărăcăcios, dărăpănat și insalubru pentru suma de 1.000 de lei pe lună, chirie.

„Plătesc o chirie de 200 de euro lunar, iar până la pensia pe care o am acum, de 2.300 de lei – am avut oricum mult mai puțin, iar pensiile acestea au crescut încet – eu rămân să trăiesc cu 1300 de lei. Din acești bani plătesc și întreținerea la bloc. Iarna sunt costuri enorme, pentru că e un bloc vechi. Cu restul utilităților abia îmi permit să mai trăiesc. Sunt în vârstă, eu am nevoie de medicamente. E foarte greu!”, explică bătrâna.

„Eu trebuie să plătesc o femeie care îmi face cumpărăturile, pentru că nu mă pot deplasa. Nici mâncare nu pot face singură pentru că n-am forță să stau în picioare”, mai adaugă doamna Ioniță.

Un singur om îi poartă numele prin toate instituțiile și strigă să fie ajutată

Singură pe lume, Floarea Ioniță constrânsă de neajunsuri a decis, în urmă cu mulți ani, să roage o persoană să se uite pe internet și să-i găsească numărul de telefon al cofetăriei Claus. O văzuse pe doamna Marinela Adam, administratora acestei afaceri, la TV, vorbind despre prăjituri și ajutoarele pe care le oferă amărâților care îi bat la geam.

Rușinată, a telefonat. „Vă rog, mi-e tare poftă de o prăjitură, dar nu am nici bani și nu am nici cum să mă deplasez până la dumneavoastră!”, i-a spus, atunci, femeia-erou, Marinelei Adam.

Marinela Adam e unul dintre puținii oameni care o ajută pe Floarea Ioniță.

Fără să știe cine e, șefa de la cofetăria Claus de pe bd. Banu Manta i-a dus femeii prăjituri de toate felurile. A înmărmurit atunci când a văzut în ce condiții sărăcăcioase trăiește și când i-a aflat povestea. „Se învelea cu diplomele de erou. Erau teancuri-teancuri, însă acestea nu țin de cald”, ne-a spus doamna Marinela Adam.

Ea a fost poate singura care i-a pomenit numele Floarei Ioniță prin toate instituțiile. Din păcate, primarii și alți reprezentanți ai autorităților, menite să ajute, nu au avut urechi pentru a asculta drama primei femeii parașutist, acum o bătrână neputincioasă.

Marinela Adam: „Doamna Floarea Ioniță a trecut de la statutul de erou, la cel de caz social”

„O filă de istorie, într-un om de 93 de ani. A fost lăsată în stradă, ca un câine”, spune Marinela Adam, care a devenit recent membru în Partidul Republican și șef al filialei Sector 1.

„Doamna Floarea Ioniță a fost aruncată în stradă ca o măsea stricată. Autoritățile nu au fost impresionate nici de vârsta ei înaintată, nici de diplomele şi medaliile sale. Doamna Floarea Ioniță a trecut astfel de la statutul de erou al țării, la statutul de caz social. O povară, deci, pentru primărie, pentru liderii care nu mai au de unde să scoată ajutoare, după ce îşi burduşesc buzunarele.

Recent, am avut ocazia să-i povestesc liderului Alianței AUR, George Simion, despre tragedia acestei femei. A acceptat imediat să o cunoască şi, la fel ca și mine, nu a rămas indiferent. Am promis că ne unim forțele şi o ajutăm pe această femeie-erou.

Nu vă relatez această dramă pentru că vin alegerile – iată, îi sunt alături de atâția ani! Vă arăt însă ce respect au liderii țării pentru un erou, o femeie bătrână, un om bolnav aflat la finalul vieții”, a mai spus administratora cofetăriei Claus, patronată de fiul ei, Claudiu Adam. George Simion și-a luat angajamentul de a-i plăti chiria timp de un an.

A făcut acrobații extrem de grele

Floarea Ioniță s-a înscris la Şcoala de Paraşutism Sportiv, pe care a absolvit-o în 1950 ca șefă de promoție. În același an, Florica și-a luat și brevetul de pilot de planor la Iași și toate categoriile aferente, iar doi ani mai târziu devenea instructor de zbor.

A absolvit Școala de Zbor cu Motor, obținând brevetul în 1951. În 1952 a revenit la București și a fost admisă la Școala de Instructor de Zbor de la Giulești, reușind apoi să se angajeze în serviciul de trafic al aviației sportive pe Aerodromul Chitila-Giulești ”Romeo Popescu”.

A executat singură un raid cu multe schimbări cap-compas pe ruta București-Bilciu-București-Mizil-Râmnicu Sărat-Buzău-Mizil-Ploiești-Titu-Bolintin-București. Această performanță i-a asigurat locul mult-visat, acela de a se număra printre aviatoarele României. În februarie 1957, Florica Ioniță a mai realizat o performanță: a zburat cu un avion la care, în locul roților de la trenul de aterizare s-au montat schiuri!

Antrenamentul cu schiuri era foarte important pentru ca piloții să se poată orienta de sus și pe timp de iarnă și să învețe să aterizeze pe solul cu zăpadă și gheață.

Toate performanțele și rezultatele obținute  au făcut ca în doi ani să devină posesoare a brevetelor de parașutist, planorist și pilot de avion.

Determinarea, pasiunea, inteligența aveau să o recomande pentru un post-cheie, până atunci rezervat doar bărbaților: controlor de trafic aerian. Așa a putut să fie mereu lângă avioanele ei dragi și să se dedice pasiunii de-o viață.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre