Considerat a fi una dintre casele zeului hindus Shiva, vârful său izolat se află singur pe cer, neatins și nealterat. Oficial, muntele Machapuchare nu a fost niciodată escaladat, ceea ce face ca înălțimile sale eterice să fie unul dintre cele mai puțin vizitate locuri de pe Pământ.
Se crede că ar fi existat un alpinist care a reușit să pună piciorul pe munte, dar a murit într-o altă avalanșă
La sfârșitul anilor 1950, o expediție britanică s-a aventurat la mai puțin de 500 de metri de vârf înainte de a face un gest de cavalerism și de a se întoarce. După ce a convenit cu regele că nu va pune piciorul pe vârful sacru. Vârful Machapuchare a rămas neatins după aceea, dar se zvonește că a existat o singură persoană care ar fi pus piciorul în acel loc.
Ascensiune ilegală a Machapuchare la începutul anilor 1980
E vorba de neozeelandezul Bill Denz, un alpinist solitar experimentat, cu abilități dovedite pentru a încerca o astfel de ascensiune periculoasă. Se crede că a făcut o ascensiune ilegală a Machapuchare la începutul anilor 1980, devenind prima și, foarte probabil, singura persoană care a pus vreodată piciorul pe vârful muntelui sacru. Întrucât a murit într-o avalanșă în altă parte în Himalaya în 1983, nu se cunoaște nici până în ziua de astăzi întreaga poveste.
Numele muntelui se traduce prin coadă de pește
Spre deosebire de alți munți bine cunoscuți din Nepal și Tibet, care își încep ascensiunea spre ceruri la înălțime, printre alți munți, frumusețea spectaculoasă a Machapuchare este accentuată de înălțarea sa abruptă, abruptă și rapidă din câmpiile de jos.
Aflat la doar 24 km nord de luxuriantul oraș subtropical Pokhara, se află la o înălțime de 6000 de metri, ceea ce oferă priveliști de carte poștală văzute din orașul de pe malul lacului. Numele său în limba nepaleză înseamnă „coadă de pește” – făcând aluzie la vârfurile gemene ale muntelui și la vârful crestat.
Format prin coliziunea plăcii tectonice indiene cu cea eurasiatică în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani
Ca și în cazul altor munți din Himalaya, povestea genezei geologice a lui Machapuchare nu este mai puțin magică decât legendele religioase și de alpinism care îl înconjoară. Format prin coliziunea plăcii tectonice indiene cu cea eurasiatică în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, acesta se află chiar în interiorul Himalayei Tethyan – o regiune creată de ridicarea vechii Mări Tethys, care a separat odată plăcile care se ciocneau.
Aici, printre cei mai înalți munți de pe Pământ, văile tăcute și îndepărtate ascund nisip strălucitor și fosile bine conservate ale unor creaturi marine care au trăit pe fundul mării la mii de metri adâncime și cu milioane de ani în trecut.
474 de specii de păsări, 39 specii
Astăzi, Machapuchare se află în cadrul zonei de conservare Annapurna. Înființată în 1992, este cea mai mare din Nepal – se întinde pe o suprafață de peste șapte mii și jumătate de kilometri pătrați de teren incredibil, inclusiv vârful Annapurna I, înalt de 8091 m, și cel mai adânc defileu de râu din lume, Kali Gandaki. Aici trăiesc 474 de specii de păsări, 39 de specii de reptile, 22 de specii de amfibieni și peste 100 de mamifere diferite.
Plus 1226 de specii de plante cu flori și cea mai mare pădure de rododendroni din lume. În cele trei decenii care au trecut de la renumita ascensiune pe vârf a lui Denz, vârful Machapuchare a rămas izolat. În condițiile în care alți munți sunt din ce în ce mai mult acoperiți de gunoaie, interdicția de escaladare înseamnă că Machapuchare va rămâne unul dintre ultimele locuri de pe Pământ cu adevărat inaccesibile pentru omenire.
Frații care veghează omenirea
Se crede că acest vârf de munte ar fi una dintre casele zeului hindus Shiva. De asemenea, există o legendă potrivit căreia vârfurile celebrului munte i-ar reprezenta pe doi frați, Nara și Naravan, al cărui rol este să vegheze umanitatea și să o ferească de pericole. Dacă totuși se enervează, aceștia pot declanșa avalanșe.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook