Simona Ionescu / Redactor Șef

O pisică simpatică a fost coautor al unei lucrări de fizică. O întâmplare adevărată, care a avut secretul ei

O pisică simpatică a fost coautor al unei lucrări de fizică. O întâmplare adevărată, care a avut secretul ei
Publicarea lucrărilor de cercetare este întotdeauna foarte dificilă. V-ați fi imaginat vreodată că un specialist în fizică a folosit pisica pentru a trece peste toată birocrația și pentru a publica lucrarea în revista dorită? A funcționat în anul 1975.

În anul 1975, o simpatică pisică pe nume F.D.C. Willard a fost coautor al unei lucrări de fizică revizuită de colegi, intitulată „Two-, Three-, and Four-Atom Exchange Effects in bcc 3He”.

„Este o lucrare bună, dar o vor trimite imediat înapoi”

Publicată în revista Physical Review Letters, lucrarea descrie rezultatele unui experiment de explorare a comportamentului izotopului heliu-3 la diferite temperaturi. Efectuat de Jack H. Hetherington, profesor de fizică la Universitatea de Stat din Michigan, experimentul a dat rezultate importante la care se face referire și în prezent, dar când a vrut să trimită manuscrisul spre publicare, a apărut o problemă.

„Am trimis lucrarea… și eram destul de mândru de ea, considerând-o potrivită pentru o publicare rapidă în Physical Review Letters. Înainte de a o trimite, l-am rugat pe un coleg să o citească, iar acesta mi-a spus: „Este o lucrare bună, dar o vor trimite imediat înapoi”, a declarat autorul.

Hetherington optase să folosească în lucrarea sa numele regal „noi”, în loc de „eu”, iar revista avea o regulă specifică care interzicea utilizarea lui „noi”, cu excepția cazului în care lucrarea avea mai mulți autori.

A pus în titlu și numele pisicii

„Schimbarea lucrării în impersonal părea prea dificilă acum, iar lucrarea era scrisă și dactilografiată; prin urmare, după o seară de gândire, i-am cerut pur și simplu secretarei să schimbe pagina de titlu pentru a include numele pisicii familiei, o siameză pe nume Chester”, a explicat specialistul.

În consecință, Chester, fiul unei pisici pe nume Willard, pe care Hetherington o descrie ca fiind „una dintre puținele pisici siameze masculine nefixate din Aspen, Colorado”, a primit pseudonimul F.D.C. Willard, care vine de la Felis Domesticus Chester Willard. Lucrarea a fost acceptată, iar F.D.C. Willard de la departamentul de fizică al Universității de Stat din Michigan a devenit o pisică publicată oficial.

„Toată lumea a râs și, curând, pisica a ieșit din sac”

O simpatică pisică pe nume F.D.C. Willard a fost coautor al unei lucrări de fizică

„Majoritatea oamenilor sunt amuzați de concept, doar editorii, dintr-un motiv oarecare, par să găsească puțin umor în poveste”, a mai spus fizicianul. Zece prieteni norocoși ai lui Hetherington au primit exemplare semnate ale lucrării, iar F.D.C. Willard a fost bucuros să arate că și el știe să scrie, punând o amprentă din lăbuța sa.

Însă identitatea misteriosului coautor a fost făcută cunoscută publicului doar după ce cineva a cerut să vorbească cu acest personaj Willard la Michigan State.  „Un vizitator a cerut să vorbească cu mine și, întrucât nu eram disponibil, a cerut să vorbească cu Willard. Toată lumea a râs și, curând, pisica a ieșit din sac”, secretul a ieșit la iveală, a mai spus acesta pentru site-ul Today I Found Out. Dar departe de fizicieni gândul de a-și uita compatriotul felin.

„Noua politică, care intră în vigoare astăzi, face ca toate lucrările semnate de pisici să fie disponibile gratuit”

La 1 aprilie 2014, American Physical Society (APS) a anunțat că toate lucrările semnate de pisici vor fi disponibile ca documente cu acces liber.

„APS este mândră să anunțe o nouă inițiativă de acces deschis, menită să extindă și mai mult beneficiile accesului deschis la un set mai larg de autori.

Noua politică, care intră în vigoare astăzi, face ca toate lucrările semnate de pisici să fie disponibile gratuit. De la Schrödinger încoace nu a mai existat o astfel de oportunitate pentru pisici în fizică”, au spus reprezentanții APS.

Sursă foto: cheezburger.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri