Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea calului Hans Istețul, care recunoștea persoanele din fotografii, făcea matematică și recunoștea culorile

Povestea calului Hans Istețul, care recunoștea persoanele din fotografii, făcea matematică și recunoștea culorile
O minune de cal a reușit să uimească lumea cu inteligența lui greu de explicat în cuvinte. Hans Istețul, așa cum i se spunea, putea face matematică simplă și să recunoască persoanele din fotografii. Iată povestea unui elev disciplinat.

Wilhelm Von Osten, un profesor de matematică trecut de 60 de ani a reușit ceva cu totul ieșit din comun. Să învețe matematică un altfel de elev: un cal. Iar povestea acestuia e incredibilă. Cu inteligența sa cu totul deosebită, Hans Istețul știa adunarea, scăderea, înmulțirea, împărțirea, ba chiar și fracții. Hans a fost expus în Germania și în Europa de Est începând din 1891, unde i-a surprins pe toți cei care veneau să-l vadă. Atunci când i se punea orice întrebare, verbală sau scrisă, Hans bătea cu copita pe platformă pentru a răspunde. Întotdeauna răspunsul era perfect.

Cum a reușit căluțul să fie atât de deștept

Dar nu doar atât. Incredibilul Hans știa să identifice culorile, să facă diferența între dreapta și stânga, să citească ceasul și să identifice fără greșeală cărțile de joc. Datorită talentului său și popularității sale în public, consiliul german de învățământ a desemnat un grup (Comisia Hans) format din 13 persoane pentru a-l testa și a-l investiga pe profesorul Wilhelm pentru fraudă. În 1904, Comisia a concluzionat că nu a fost vorba de niciun truc și că Hans a răspuns cu sinceritate la întrebările care i-au fost adresate!

Căluțul Hans și profesorul care l-a învățat matematică

Aceste constatări au fost apoi investigate de un psiholog, Oskar Pfungst, care și-a dat seama ce se întâmplă și cât de inteligent este Hans. Este posibil ca animalul să nu fi fost capabil să facă matematică, dar cu siguranță știa să observe și să interpreteze comportamentul uman mai bine decât oamenii. Iar acest lucru l-a uimit pe specialist. După unele estimări, cunoștințele de matematică ale lui Hans erau echivalente cu cele ale unui copil de 14 ani.

Precizia calului a scăzut când stăpânul său se îndepărta

Așa cum era de așteptat, Hans s-a comportat foarte bine atunci când întrebările au fost puse de proprietarul său, Von Osten. A primit, de asemenea, note foarte mari pentru acuratețea cu alți interogatori în condiții normale. Dar când experimentul a cerut ca cel care punea întrebările să stea mai departe, s-a întâmplat ceva interesant: precizia calului a scăzut oarecum, deși nu a fost imediat clar de ce.

Reprezentanțiile incredibile ale lui Hans

Deși experimentul a indicat cu tărie că probabil calul nu avea cunoștințe reale de matematică, a scos la iveală o intuiție extraordinară. Hans era receptiv la indicii subtile, inconștiente, care erau prezente în mod universal la interlocutorii săi umani.

Wilhelm Von Osten nu a acceptat niciodată cu adevărat explicația cu privire la calul Hans Istețul, așa că el și calul său au continuat să se dea în spectacolul lor de matematică și limbaj corporal în toată Germania. De-a lungul carierei lor, cei doi au continuat să atragă mulțimi mari și entuziaste.

Sursă foto: www.damninteresting.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre