Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea reginei care s-a spălat doar de două ori în viață. La naștere și la nuntă

Povestea reginei care s-a spălat doar de două ori în viață. La naștere și la nuntă
Chiar dacă pare greu de crezut, în Evul Mediu, o parte din regi și regine nu erau deloc prieteni cu apa. Doi dintre suverani s-au spălat doar de două ori în viață. E vorba de regele Ludovic al XIV-lea al Franței și regina Isabella de Castilia.

Potrivit istoricilor, europenii ar fi preluat obiceiul de a spăla de la musulmani, un exemplu de curățenie în perioada Imperiului Otoman. Știați că a existat pe această lume o regină care s-a spălat doar de două ori în viață.

În vremurile îndepărtate, doar cei foarte bogați își puteau permite băi personale, în timp ce majoritatea oamenilor fierbeau apă în cazanul de gătit și se spălau sau înotau în apele dulci din jurul lor. Unii istorici susțin chiar că europenii au început să facă baie mai frecvent doar datorită influenței Imperiului Otoman, care era destul de serios când venea vorba de igienă.

Cum majoritatea oamenilor din Europa medievală se aflau sub pragul sărăciei, la fel ca majoritatea oamenilor din întreaga lume la acea vreme, prin urmare nu își puteau permite să se spele foarte des. Dar ce i-a împiedicat pe regii putred de bogați să se spele?

Regina s-a spălat doar de două ori în viață. Sursă foto: Wikipedia

Cum se scuzau membrii familiei regale

Mulți membri ai familiei regale se vedeau pe ei înșiși ca fiind mai presus de toți ceilalți, fiind atât de speciali încât aveau în jurul lor o aură care dispărea dacă erau spălați. Alții credeau că le era imposibil să se murdărească, deoarece erau „regalitate divină”.

Se pare că majoritatea membrilor familiei regale au găsit o scuză pentru a justifica faptul că nu se spală, însă doar o mână de membri ai familiei regale au recunoscând că s-au spălat doar de câteva ori în întreaga lor viață. Un exemplu este regina Isabella de Castilia (1451- 1504), care a recunoscut că s-a spălat doar de două ori în timpul vieții. Prima dată a fost când s-a născut, ceea ce nu prea contează, iar a doua oară a fost înainte de nuntă.

Ce s-a întâmplat cu Ludovic al XIV-lea

Indiferent cât de departe stăm de murdărie, corpul uman reușește să acumuleze particule de murdărie și, cel mai important, bacterii. Acesta a fost cu siguranță un lucru de care Regele Ludovic al XIV-lea al Franței, cunoscut sub numele de Regele Soare, nu era conștient. Și el a fost un susținător al scăldatului de două ori în timpul vieții sale, dar, asta nu înseamnă că nu a folosit alternative.

De ce nu se spăla Ludovic al XIV-lea… Sursă foto: Historia

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, aristocrații francezi au încercat să evite pe cât posibil scăldatul. Pentru a înlocui apa și săpunul, aceștia foloseau pudră de față, uleiuri naturale și parfumuri pentru a ascunde toată murdăria și mirosul acumulat. Ludovic al XIV-lea se machia în fiecare dimineață și folosea o jumătate de sticlă de parfum, care era suficientă pentru ca întregul castel să îi simtă prezența.

Se spune că regele se temea de apă din anumite motive și că singurele momente în care făcea baie erau atunci când era beat criță, acesta fiind momentul în care servitorii săi îl forțau să facă baie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre