Simona Ionescu / Redactor Șef

Specii noi de animale sunt descoperite pe bandă rulantă. Cercetătorii sunt în alertă

Specii noi de animale sunt descoperite pe bandă rulantă. Cercetătorii sunt în alertă
Deși am putea crede că omenirea ar mai putea descoperi ființe noi doar pe alte planete, descoperirile ultimelor luni contrazic ideea. O broscuță nouă tocmai a fost descoperită în Peru, dar nu e un caz singular. În ultimele luni au fost descoperite mai multe specii de animale și insecte.

Cercetătorii din întreaga lume sunt în alertă, specii noi  de animale sunt descoperite pe bandă rulantă. Ultima descoperire e o nouă specie de broască. De fapt, două noi specii de broaște au fost descoperite numai luna aceasta. Una din broaște a apărut într-un parc natural din Amazonia peruviană, a anunţat miercuri Serviciul naţional al zonelor naturale protejate (SERNANP), potrivit AFP.

„Zonele naturale protejate din Peru îşi aduc încă o dată contribuţia preţioasă la ştiinţa mondială odată cu descoperirea unei noi specii de amfibian, înregistrată în rezervaţia comunală El Sira din regiunea central-estică a ţării, locul de unde începe Amazonia peruviană”, a anunţat SERNANP într-un comunicat.

Specii noi de animale sunt descoperite pe bandă rulantă

Specia nou descoperită se numeşte Pristimantis sira şi face parte din genul Pristimantis, compus din broaşte care trăiesc în ecosistemul pădurilor montane situate la o altitudine cuprinsă între 1.550 şi 2.200 de metri. Guşa, pieptul şi abdomenul sunt maro sau gri-închis, cu pete albe, picioarele sunt maro-închis, în timp ce irisul ochilor este galben cu o linie verticală neagră, pupila este neagră, mărginită de un cerc portocaliu.

Specii noi de animale sunt descoperite pe bandă rulantă

Pe 12 aprilie, SERNANP a anunţat descoperirea și a unei noi specii de broască marsupială. Aceasta își poartă ouăle într-un marsupiu situat pe spate. Noua broască a fost găsită într-un alt parc natural, în regiunea mlăştinoasă şi pădurea tropicală Cordillera de Colan, în nordul Peru.

O maimuță nouă, pe cale de dispariție și șerpi

În noiembrie, cercetătorii au descoperit o nouă specie de maimuţă în Myanmar, care numără doar câteva sute de exemplare, relatează AFP. Specia este deja în pericol de dispariție.

Specii noi de animale sunt descoperite pe bandă rulantă

Maimuţa, care măsoară între 50 şi 60 de centimetri, a fost botezată Popa langur de oamenii de ştiinţă de la Centrul German de Primatologie (DPZ) şi din cadrul organizaţiei de mediu Fauna and Flora International (FFI), care au identificat-o după cercetări îndelungate.

Tot la finele anului trecut cercetătorii americani au descoperit accidental o nouă specie de șarpe. Aceasta trăia de ani ani de zile chiar sub ochii lor. Jeff Weinell, asistent la Institutul de Biodiversitate al Universității din Kansas, a descoperit accidental că trei exemplare de șarpe din colecția instituției, adunate în urma unor expediții desfășurate în 2006 și 2012, își aveau de fapt locul într-o categorie proprie. Cei trei șerpi sunt singurii dintr-un nou gen de șerpi, denumit Levitonius, și ai unei noi specii, Levitonius mirus.

Animal marin necunoscut contaminat cu plastic

Tot anul trecut, un amfipod a fost descoperit într-unul dintre cele mai adânci locuri de pe planetă. El a fost numit după plasticul ce i-a contaminat sistemul digestiv.

Șocul oamenilor de știință a fost major. Specia care nu era cunoscută până atunci s-a dovedit că a fost contaminată cu plastic. „Găsirea unei noi specii de care habar nu aveam și să găsim plastic în ea demonstrează cât de răspândită e această problema”, a declarat Johanna Weston, conducătoarea studiului ce a descris nouă specie Eurythenes plasticus.

Musca pandemiei cercetată în Kosovo

Zilele trecute, oameni de știință din Kosovo au anunțat și ei descoperirea unei noi specii. De data aceasta e vorba de niște muște noi, necunoscute până acum. Noua specie de muşte a fost numită după pandemie: Potamophylax coronavirus.

De fapt musca nouă a fost identificată cu mai mulţi ani în urmă, într-un parc naţional din Kosovo. Însă cercetătorii putut definitiva studiul abia acum. Ei au caracterizat din punct de vedere ştiinţific această varietate de tricopteră în timpul carantinei impuse de pandemia de coronavirus. De aici le-a venit și ideea numelui.

Povestea neagră a tatălui lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre