Ce le-a trecut prin cap! Studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași au creat un produs nou, cu valoare nutritivă mare, spus ei. În curând vom putea mânca greieri.
Vom mânca greieri? Studenții de la Iași au o rețetă inedită
Greieri pe pâine. La asta s-au gândit studenții universității ieșene, scrie evz.ro. Ei au obținut un produs de panificație mai puțin obișnuit care ar putea intra curând în oferta brutăriilor. Este vorba de pâine cu făină de greieri.
Deja au copt primii cozonaci, păscuțe și diferite sortimente de pâine, tot cu făină de greier. Ideea s-a născut odată cu o lucrare de diplomă.
Produsele create în laboratorul de micro-producție de la USAMV Iași au un scop de cercetare. Totuși, când va fi deschis mazaginul propriu al universității, ieșenii le vor putea cumpăra. Ca etapă preliminară, au fost făcute o serie de probe.
Totul a plecat de la o lucrare de diplomă, iar luna aceasta au fost făcute primele produse cu acest ingredient mai puțin folosit.
Studenții au lucrat cot la cot cu profesorul lor și au pregătit mai multe sortimente de pâine, foarte tentante prin gust, miros și văz.
Pâinea cu făină de greier are valoare nutrițională mai mare
Pâinea cu făină de greier nu pare foarte diferită de cea clasică. Însă frăgezimea produsului este mai mare decât la pâinea găsită în comerț, susțin creatorii ei. Dotările adecvate îi ajută pe studenți să fie pregătiți după absolvire, precizează reprezentanții universității din Iași. Cunoașterea întregului flux de producție poate fi învățat doar în laborator.
Experții spun că greierii au un gust destul de neutru. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine. 70% reprezintă proteine, vitamine, fier şi calciu. La o franzelă se încorporează aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă circa 3 % din ingrediente.
Producătorii au dat asigurări că, dacă cel care gustă nu ştie ce ingrediente are, nu simte nici o diferenţă. În schimb, spun ei, pâinea din făină de greier este mult mai hrănitoare.
„Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe.
Şi, bineînţeles, apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten.
Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru.
Singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificaţie constă într-o închidere uşoară a culorii”, a spus Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, citată de ziaruldeiasi.ro.
Care este cea mai bună făină pentru cozonaci
Făina de prăjituri. Ce înseamnă cifrele de pe pungă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook