Ca un palat de mare, cu peste 1.000 de mp construiți, casa lui Irinel Columbeanu se învârtea după soare. Pentru acele vremuri, casa era dotată la cel mai înalt nivel – cu tehnologii de ultimă generație, dar și cu obiecte de mobilier și artă extrem de scumpe. Practic, în România nu se mai găsea un egal a acestui loc opulent.
Irinel a plecat în America pentru a contracta arhitecți
Planul casei a fost conceput de arhitecți americani, iar construcția a fost ridicată pe structură de lemn. Irinel a făcut drumuri până în SUA special pentru acest proiect îndrăzneț și a crezut că acesta îi va fi căminul la care a visat până la adânci bătrâneți. La fel a sperat și tatăl său, economistul Ion Columbeanu, că-și va trăi până la ultima clipă viața între pereții acelui palat.
Din nefericire, nici unul, nici altul nu s-au putut bucura de acest lux. De asemenea, nici noul proprietar nu a scăpat de ceea ce localnicii din Izvorani spun că ar fi un blestem. Uriașa construcție a ars din temelii pe 31 octombrie 2020, însă asta nu e tot.
Destinele celor care au trăit în palatul de la Izvorani, desprinse parcă din filme
Averea agonisită de nomenclaturistul Ion Columbeanu i-a fost acestuia piatră de moară în ultima etapă a vieții. Columbeanu senior locuia în uriașa casă și vedea, după anul 2010, cu fiul lui risipea tot. Girase cu terenurile și casa un credite și împrumuturi pentru a face o afacere cu Columbeanit, un nou material de construcții asemănător betonului. Și deși proiectul dadea semne că ar fi o mare țeapă, Irinel a jucat toate cărțile pentru a-și vedea visul împlinit.
Din păcate, afacerea s-a năruit din fașă, iar Ion Columbeanu a luptat de zor să recupereze ceea ce a pierdut fiul. A reușit să-l ajute doar la recuperarea unei statui, „Echilibru” realizată de Bălașa, dar nimic mai mult.
Ion Columbeanu, fost activist comunist, consilier al mai multor miniștri de pe vremea lui Gheorghiu-Dej și Ceaușescu, a murit la vârsta de 90 de ani, pe 15 septembrie 2016, într-un pat străin, nu în cel de la grandiosul palat. Nomenclaturistul fusese internat de fiul său la azilul de batrani de la Ghermanesti (Snagov).
Șase ani mai târziu, Irinel Columbeanu avea să fie evacuat din casa de la Izvorani și astfel, să se trezească sărac lipit pământului și plin de datorii. Imobilul nu a fost preluat de bancă, ci de o avocată care l-a împrumutat cu bani pentru afacerea cu ciment. Bunurile care au rămas în casă, aflate sub sechestru, au fost ulterior vândute acestui nou proprietar.
De la 4 milioane de euro, la 30 de euro/mp!
La scurt timp după preluarea proprietății, ea a fost scoasă la vânzare pentru fabuloasa sumă de 3, 9 milioane de euro! „Vilă de vânzare/închiriere Snagov, 10.000 mp teren, 2.500 mp construcţie. 15 dormitoare cu baie şi dressing propriu fiecare, saună, piscină interioară şi exterioară, ponton, 5 bărci la lac, bucătărie profesională. Ideal hotel, spa, clinică detox, azil privat sau locaţie de evenimente”- aceasta este descrierea folosită de “Regatta Real Estate”, o agenţie imobiliară care vinde proprietăţi de lux.
Doritorii au întârziat să apară, deși exista și varianta de închiriere pentru spațiu de evenimente private, pentru 15.000 euro/lună. În 2020, casa a luat foc și a ars din temelii. Valoarea proprietății a scăzut astfel de la aproape 4 milioane de euro, la circa 600 de mii de euro spun specialiștii.
Astfel, proprietarul care a dobândit vila și domeniul în urma împrumuturilor date lui Iri, a rămas și el cu buza umflată, atins de „blestemul palatului”.
Proprietatea se mai poate vinde acum la preț de teren gol, cel mult, în jurul a 30 de euro/mp, fără sa se socotească cheltuielile de demolare și ridicare moloz, necesare pentru a înlătura ruina fostului palat – susțin reprezentanții agențiilor imobiliare.
Agenția care a încercat să o vândă recunoaște pierderea
Imediat după ce a ars, șeful agenției care încerca să vândă bijuteria lui Irinel Columbeanu a recunoscut că daunele au diminuat drastic valoarea de vânzare:
„Se poate face însă o evaluare ochiometrică”, spunea Eduard Uzunov. Potrivit acestuia, proprietatea era evaluată între 4,5 și 5 milioane de euro și fusese scoasă la vânzare pentru 3,9 milioane de euro. „Acum, au rămas cei 10.000 de metri pătrați de teren, gardul spectaculos, care este, de asemenea foarte important, terenul de tenis și construcțiile anexe, care nu au fost afectate. Nu se poate spune același lucru și despre casă, în schimb! Dacă ar fi să forțez o evaluare, cu ochii minții, aș putea spune că distrugerile sunt de peste 2.000.000 de euro”, a explicat specialistul în artă și imobiliare de lux, adăugând că vila și obiectele de artă pe care le adăpostea nu erau asigurate.
Liniștea nu s-a așezat după încheierea acestui lung șir de tragedii, șir din care a făcut parte și momentul în care Irinel a fost filmat în jacuzziul palatului cu două blonde – ceea ce a dus la divorțul de Monica Gabor, dar și momentul în care și-a filmat soacra criticându-și fiica – ca apoi femeia să moară în mod straniu la Mănăstirea Polovragi, lovită de o bucată de stâncă.
Irinuca, fiica lui a ales să plece la mama sa, în SUA – America pe care voia Iri să i-o ofere acasă, prin arhitectura palatului de la Izvorani.
Acolo, „tată” îl numește pe actualul partener al Monicăi Gabor, milionarul chinez Mr. Pink.
În ultimii ani, fostul milionar a început să dea semne de boală și ulterior a fost diagnosticat cu crunta boala Alzheimer. Sărac, bolnav și singur, Irinel Columbeanu a ajuns să locuiască, din mila apropiaților, în azilul unde și-a găsit și tatăl său, Ion Columbeanu, sfârșitul.
„Au fost multe amintiri frumoase în această casă. Dacă această casă a dispărut, nu înseamnă că a dispărut şi din mintea mea, sau a fiicei mele, Irina.
Am realizat că s-a întâmplat asta în Sâmbăta Morţilor, de Halloween. Amenajarea a fost aleasă de constructorul şi arhitectul casei, şi cu mine. Frescele au ars în totalitate, nu a mai rămas nimic din ele”, a dezvăluit Irinel Columbeanu, la acel moment.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook