Resturile rămase de la o civilizație antică japoneză, sau doar o formațiune geologică naturală din adâncul mării? Descoperit în 1986 de un scafandru local, monumentul Yonaguni continuă să rămână un mister. Structura sa, aflată la 25 de metri sub nivelul mării, este compusă din vaste terase, unghiuri ascuțite și suprafețe plane, pe care unii le consideră asemănătoare unei construcții realizate de om.
„Prima dată când am văzut, am fost copleșit”, spune Kihachiro Aratake, cel care a descoperit „Monumentul Yonaguni. Acum 35 de ani, căutam un loc pentru scufundări și am dat peste el din întâmplare. A fost foarte emoționant. Mi-am dat seama că va fi o comoară a insulei Yonaguni”, spune Kihachiro Aratake, cel care a descoperit „Monumentul Yonaguni”.
Structura misterioasă, veche de 10.000 de ani
Modelele geometrice în trepte duc pe mulți cercetători la speculații că ar putea fi rămășițele unei civilizații antice. Din datele existente, structura a fost scufundată în urmă cu peste 10.000 de ani, astfel că teoria unei Atlantide a Japoniei Antice a fost adoptată de mulți.
Alți cercetători susțin însă că este o simplă formațiune naturală, sculptată de curenții oceanici și de procese geologice.
Susținătorii teoriei că monumentul a fost construit de om sugerează că ar putea fi rămășițele unui oraș preistoric sau ale unui sit ceremonial, indicând ceea ce par a fi urme de unelte și gravuri.
Cercetătorii nu se pot hotărî
Un grup de cercetători conduși de profesorul Masaaki Kimura, de la Universitatea Ryukyu a început să exploreze misterioasa formațiune stâncoasă de sub apă.
„E greu să spui că originea lor e sută la sută naturală, pentru că există dovezi clare despre influența oamenilor asupra structurii”, spune Kimura.
„Profesorii Teruachi Ichii și Masaaki Kimura de la Universitatea Ryukyu au venit cu mine și au început să facă cercetări. Ichii mi-a spus că am descoperit ceva misterios. Să-l declarăm ca monument al naturii? Ceva făcut de om? Ambele variante sunt plauzibile. Ce mă face să cred că este vorba despre o construcție a oamenilor e scara în spirală.
Un scafandru confirmă teoria
Scafandrul profesionist Kenzo Watanabe s-a aventurat și el în adâncuri pentru a vedea construcția bizară. Acesta a confirmat teoria unei construcții făcute e om, ceea ce ar însemna că, într-adevăr, „piramida” aparține unei civilizații uitate.
„După ce l-am văzut, nu pot să cred că e natural, mai ales din cauza suprafețelor plate. A fost copleșitor, cu toate acele suprafețe diferite și forme simetrice. Chiar mă întreb cum a fost făcut, ce fel de unelte aveau oamenii care l-au construit. Este un mister. Dar când îi aud pe profesori vorbind despre cercetările lor, ei spun că există posibilitatea să fie ceva natural. Totuși, eu cred că a fost construit de oameni”, a declarat Watanabe.
Scepticii vin cu explicații
Pe de altă parte, scepticii subliniază că compoziția de gresie a rocii tinde să se fractureze în mod natural în forme unghiulare, creând iluzia unei construcții artificiale.
„Unul din motivele pentru care mulți cred că monumentul e făcut de oameni este faptul că sunt multe forme simetrice. Dar acest lucru poate fi explicat ușor dacă ne uităm la alte peisaje naturale care sunt la fel ca acesta”, spune profesorul Makoto Otsubo, de la Universitatea Ryukyu din Japonia.
În ciuda lipsei unui răspuns definitiv, Monumentul Yonaguni rămâne un mister fascinant, atrăgând scafandri și arheologi deopotrivă, în încercarea de a explora adâncurile sale și de a descoperi adevărul din spatele acestei enigmatice structuri subacvatice.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook