Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretele unui neurochirurg român de geniu: cum a învins fiica sa leucemia și legătura lui cu Ion Țiriac

Secretele unui neurochirurg român de geniu: cum a învins fiica sa leucemia și legătura lui cu Ion Țiriac
Albin Morariu, un medic clujean stabilit în SUA încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, a cucerit lumea cu geniul său în neurologie. Ajuns la 83 de ani, românul a povestit cum fiica sa, care ajunsese o celebră tenismană, a câștigat lupta cu leucemia, în urmă cu două decenii.

Neurologul Albin Morariu a emigrat în SUA acum aproape o jumătate de veac, ajutat de un securist al vechii dictaturi, pe care îl salvase de cancer. S-a stabilit în Florida și a devenit unul dintre cei mai apreciați neurologi din lume, la care a apelat, într-un moment crucial al carierei sale, și marele campion la tenis Pete Sampras.

Secretele unui neurochirurg român de geniu: cum a învins fiica sa leucemia și legătura lui cu Ion Țiriac

Dar apogeul carierei și, totodată, al vieții medicului Morariu a fost în urmă cu douăzeci de ani, când a descoperit că fiica sa, Corina Morariu, o tenismană aflată în plină glorie, suferea de o formă rară de leucemie. Cazul, despre care a știut doar familia doctorului și Ion Țiric, a fost dezvăluit acum de Albin Morariu, pentru prosport.ro.

Americanca de origine română, campioană la Wimbledon în 1999, Corina Morariu, ajunsese numărul 1 mondial la „dublu” și cucerise al doilea ei titlu de Grand Slam, în echipa cu sud-africanul Ellis Ferreira, la Australian Open. Atunci, tatăl ei avea să descopere drama.

Corina Morariu suferea de o formă rară de leucemie

Câteva sângerari nazale necontrolate și corpul plin de vânătăi l-au făcut pe medic să-și trimită fata la un control amănunțit. Așa s-a descoperit că, de fapt, Corina Morariu suferea de o formă rară de leucemie acută promielocitară – APL.

„Hematologul îmi dă telefon: Domnu’ doctor, este ceva serios! … Asta a fost marți. Apoi, joi dimineața, i-a făcut ce se numește biopsie de maduvă din coapsă. Cu biopsia, am fost chiar la spitalul ăsta, Delray Medical Center Community (n.red.- dr. Morariu are clinica Florida Neurologic Center în Delray Beach), m-am dus la patolog și m-am uitat la lame. Și el, și eu, am văzut că are leucemie! Erau celule tinere, multiple, care erau, peste tot, în corpul ei. În special în oase. Nu am știut ce să fac, am vrut să o trimit la Seattle, nu putea să meargă nicăieri. D-abia am ajuns în Miami (n.red.- distanța între Miami și Delary Beach este de 80.9 kilometri), am dus-o cu mașina. Din fericire, am ajuns la un individ care cunoștea medicină și era expert în tratarea leucemiei. Era hematolog” a povestit medicul.

După două luni au apărut primele semne bune

A urmat o perioadă extrem de dificilă, dar în care familia își pusese toate speranțele. Și Dumnezeu a vrut să fie bine. Timp de patru luni, Corina a făcut chimioterapie de inducție. A rămas fără păr, cu tractul gastrointestinal afectat și cu embolie pulmonară, fără să se poată ridica din pat motiv. Apoi, după alte două luni, au apărut primele semne pozitive. În noiembrie 2001, Corina a părăsit învingătoare spitalul din Miami.

La începutul lui 2002, a reluat antrenamentele, iar în iunie a intrat pe teren și a jucat, la San Diego, prima ei partidă după ce învinsese cancerul. În 2005, a ajuns din nou într-o finală de Grand Slam, tot în echipă cu Lindsay Davenport, dar cele două au pierdut ultimul act de la Australian Open. Trei luni mai tîrziu, a debutat în echipa de Cupa Federației a Statelor Unite într-o partidă pe care a câștigat-o la dublu, cu 5-0, contra Belgiei. Imediat după Wimbledon, Corina Morariu a făcut pereche cu Venus Williams și a ajuns în semifinala Fed Cup de la Moskova.

Pete Sampras l-a rugat să îi salveze de la moarte antrenorul

Numărul 1 mondial timp de șase ani, Pete Sampras l-a contactat pe celebrul neurolog român și i-a cerut ajutorul. Cu lacrimi în ochi, marele jucător de tenis l-a rugat să îi salveze de la moarte antrenorul, pe Tim Gullikson.

„Într-o zi, Tim Gullikson a avut o criză de epilepsie. Era la Stuttgart, la turneul cel mare organizat de Ion Țiriac, în Germania. Sampras m-a chemat, am zburat acolo, la Stuttgart. Am încercat să-l ajut pe Tim, în primul rând, să controlăm criza de epilepsie. Din nefericire, cauza crizei de epilepsie a fost o tumoră cerebrală care a fost inoperabilă. Sfârșitul nu a fost bun pentru că nu s-a putut opera”, a precizat medicul acum în vârstă de 83 de ani.

L-a salvat de cancer pe șeful securității Sălaj

Albin Morariu și-a luat licența în medicină la Cluj, în 1963, iar cercetările lui erau studiate în întreaga lume științifică. Cu toate acestea, a trebuit să aștepte trei ani de zile ca să obțină viza pentru SUA, abia după ce și-a dovedit genialitatea în medicină salvând de la moarte un om important al dictaturii comuniste. „Șeful Securității, numit în Salaj, avea cancer, iar eu am izbutit să-l scap de la moarte. Mi-a făcut rost de viză pentru Statele Unite în 1973.”, a povestit Morariu.

Albin Morariu a divulgat, tot în premieră, cum a ajuns fiica lui, Corina, jucătoare profesionistă de tenis: cu ajutorul lui Ion Țiriac. La cererea medicului, fostul mare campion i-a oferit Corinei un wild-card (invitație pentru o jucătoare fără clasament) la Nicolosi, în Sicilia, lângă muntele Etna. Jucătoarea a câștigat atunci turnelul de 10.000 dolari și așa a început cariera ei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre