Simona Ionescu / Redactor Șef

Minune la Vaslui: un nevăzător poate conduce singur mașina, în timp ce toți colegii, angajați la stat, sunt declarați „handicapați” cu acte

Minune la Vaslui: un nevăzător poate conduce singur mașina, în timp ce toți colegii, angajați la stat, sunt declarați „handicapați” cu acte
Peste 50 de angajați ai unei instituții din România sunt „handicapați” cu acte în regulă, adică posedă certificate de handicap, pentru diverse dizabilități, în frunte cu directorul.

Din păcate nu este vorba de integrarea în muncă a persoanelor cu  anumite probleme de sănătate, ci de un tertip găsit pentru a avea anumite beneficii. Peste 50 de angajați ai DGASPC Vaslui au certificate de handicap. Mai exact, 54. În frunte cu directorul instituției, Dragoș Cazacu, ce a intrat recent în posesia unui certificat cde persoană cu dizabilități. Acesta suferă de o boală care îi dădea dreptul să solicite încadrarea în grad de handicap cu mulți ani în urmă, însă a făcut acest demers abia după ce a devenit șeful DGASPC Vaslui, scriu jurnaliştii de la Vremeanoua.ro.

Ce avantaje au persoanele care dețin un certificat

Persoanele cu certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent clădirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor.

În plus, de anul acesta, dacă dizabilitățile sunt de grad accentuat sau grave, persoanele în discuție, pot beneficia, pe lângă decontarea carburantului necesar deplasării (cu autoturismul aflat în proprietatea sa, a familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale) și de acordarea de tichete valorice.

Nevăzătorul de la DGASPC Vaslui își conduce singur mașina

Un  alt angajat al DGASPC Vaslui este „nevăzător” în acte, dar asta nu îl împiedică să își conducă, singur, mașina, după ce la viza medicală în vederea obținerii permisului de conducere, medicii au constatat că vede perfect.  Cazul său este cunoscut în blocul unde locuiește. „Domnul are handicap și nu-i corect. Vede, toată lumea zice. Dar are fata acolo, la Protecție, cine știe ce învârteli a făcut”, au declarat vecinii bărbatului pentru Vremeanoua.ro.

Jurnaliștii publicației au discutat cu Viorel Bâgu, care le-a spus că e „nevăzător cât de cât” și că se descurcă singur deşi că ar trebui să aibă un asistent. Bărbatul, arată sursa citată, e tatăl Alinei Clapa, șefa Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din cadrul DGASPC Vaslui, având, printre altele, ca atribuție de serviciu să recomande sau nu încadrarea, respectiv revocarea sau menținerea în grad de handicap a unei persoane.

Sursa citată arată că aproape șase ani bărbatul „nevăzător” a primit o indemnizație de 1.800 de lei pe lună, fiind scutit și de plata taxelor și impozitelor, iar luna trecută, brusc, Viorel Bâgu a fost scos din lista persoanelor cu handicap, după ce a început să vadă din nou, în mod miraculos.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre