Cum s-au născut în timp cele mai cunoscute colecții de timbre, purtătoare de mesaje senzaționale? Iată istoria mai puțin cunoscută a filateliei.
O lume într-un timbru. Istoria mai puțin cunoscută a filateliei
Potrivit istoriei, prima țară din lume unde a fost emis un timbru a fost Marea Britanie. Este vorba de celebrul Penny Black, pe care era inscripționat portretul reginei Victoria. O marcă poștală neperforată, care a văzut lumina zilei la data de 6 mai 1840.
La nici un an însă de la tipărire, aceasta a fost retrasă de pe piață și înlocuită cu Penny Red. S-a spus atunci că s-a luat această decizie întrucât cerneala de culoare roșie folosită pe ștampile nu se vedea pe timbrul închis la culoare. Drept urmare și ștampilele au devenit negre, adică vizibile pe toate mărcile poștale.
Brazilia a emis capul de bour în 1843
Ulterior, pasiunea pentru timbre a fost preluată și de Brazilia, care în anul 1843 a emis Capul de bour. La rândul său, Grecia a emis primele mărci poștale în 1861, Turcia în 1863, Serbia în anul 1866 iar Bulgaria în 1879. Celebrul cap de bour a fost și prima marcă poștală românească.
Cât privește tipărirea primelor mărci poștale, aceasta a avut loc la Iași la tipografia Atelia Timbrului. S-a folosit atunci un model de timbru austriac și matrițe de oțel, iar valorile nominale au fost 27, 54, 81 și 108 parale.
Tirajul inițial de 6000 de exemplare la 27 parale bucata a circulat doar trei luni, acestea fiind retrase la sfârșitul anului 1858. Se estimează că în România mai există doar 50 de exemplare Cap de bour din prima emisiune. Iar valoarea estimată la licitațiile internaționale a unui Cap de bour de 27 parale ajunge la 100.000 de euro.
Zimbrulu-Vulturulu
Cea mai scumpă piesă filatelică românească rămâne ziarul Zimbrulu-Vulturulu unde de află opt mărci de cinci parale din a doua emisiune Capul de bour. Piesa a fost vândută în anul 2007 într-o licitație, cu prețul de un milion de dolari. Un timbru foarte rar, considerat simbol al norocului în China este Red Revenue Small One Dollar, de culoare roșie, din timpul dinastiei Qing din anul 1897.
Acesta a fost vândut în anul 2013 cu suma de 890.000 de dolari. În topul comorilor filatelice din Canada se află marca Twelve Penny Black, care o reprezintă pe regina Victoria în tinerețe. Dacă inițial se credea că au fost tipărite în anul 1851 aproximativ 51.000 de timbre de acest gen, acum se aude că ar mai exista doar 18.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook