Supranumit „Thomas Edison al Japoniei”, bărbatul a făcut un dispozitiv de măsurare a timpului, care aparține categoriei ceasurilor japoneze numite Wadokei.
Opera de artă de care se minunează o lume întreagă arată nu doar ora obișnuită, ci și ziua săptămânii, luna, precum și ora japoneză, coordonate solare și fazele lunii. În plus, ceasul care rezistă 10.000 de ani, trebuie să fie întors o singură dată pe an. Care să fie secretul? Patru arcuri mari făcute manual și introduse în baza ceasului, care sunt acționate de o manivelă pusă în carcasă.
Ceasul are peste 1000 de piese
Ceasul făcut de celebrul inventator japonez are peste 1000 de piese, 38 de kilograme și 63 de centimetri. Toate piesele sunt realizate manual de Tanaka, apoi inventatorul a lucrat trei zile ca să le monteze. „Thomas Edison al Japoniei” a folosit o tehnică care se numește raden, cu ajutorul căreia a acoperit lacul negru cu fâșii foarte mici de perle, iar pentru a decora ceasul a folosit mai multe tehnici de tâmplărie japoneză tradițională.
Multe piese ale ceasului original nu au putut fi create
În anul 2004, guvernul nipon și-a dorit să facă o replică a fantasticului ceas al lui Tanaka pentru Expoziția Internațională din 2005, organizată în Japonia. Șase luni, nu mai puțin de 100 de ingineri au lucrat folosind tehnologiile moderne pentru a reuși să facă o copie, dar aceștia nu au reușit să reproducă anumite piese ale ceasului.
În acest moment, ceasul pentru 10.000 de ani se află expus la Muzeul Național al Naturii și Științelor din Tokyo, iar replica este la Muzeul Științelor Toshiba din Kawasaki.
Ce invenții incredibile a mai făcut Tanaka
Tot Tanaka este cel care a făcut un ceas de pernă, unul cu tambur, dar și primul planetariu din Japonia. Geniu al mecanicii, acesta a construit războaie de țesut, păpuși mecanică, dar și prima locomotivă cu aburi din Japonia. Nu în ultimul rând, inventatorul este cunoscut pentru înființarea gigantului tehnologiei, Toshiba Corporation.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook