Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta clătitelor supreme cu trei umpluturi. Atenție! Dau dependență!

Rețeta clătitelor supreme cu trei umpluturi. Atenție! Dau dependență!
Clătitele, așa cum le știm azi, sunt o specialitate bretonă. Una dintre cele mai cunoscute este Kaiserschmarrn, clătite preparate în secolul al XIX-lea la curtea lui Franz Joseph I al Austriei. Desertul era numit „firimiturile împăratului“. Clătita se tăia fâșii care  apoi erau amestecate cu gem și alune de pădure mărunțite.

Clătitele în forma lor de azi sunt originare din nordul Franței, mai precis din Bretania. Zona e supranumită „patria clătitelor”,  dar și a cidrului și a fructelor de mare. Francezii fac diferența între crêpes (clătite dulci) și galettes (clătite sărate). Crêpe vine din latinescul crispa, ce înseamnă „buclat“.

În 1886, Marie-Catherine Cornic, cunoscută mai ales drept Katell Cornic a creat o rețetă de clătită foarte subțire și crocantă, pliată în formă de paralelipiped, și care arăta ca o dantelă fină. Dată fiind asemănarea cu dantela, a primit numele de crêpe-dentelle (clătită dulce dantelată). Din 1920, produsul este cunoscut și sub numele de gavottes. Dar trebuie să știți că aceasta a luat naștere dintr-o eroare: clătita a fost prăjită prea tare și astfel nu a mai putut fi pliată.

Natalia, creatorul digital din spatele contului Gătim zi de zi ne învață cum să preparăm clătitele supreme. Acestea au trei umpluturi fiecare. Pentru 3 rulouri ai nevoie de 9 clătite.

Ingrediente pentru clătite supreme cu trei umpluturi

Rețeta pentru 10 clătite: 2 ouă
1 lg zahăr
1/2 lgț zahăr vanilinat
5 lg pline de făină
300 ml lapte călduț
2 lg ulei

Pentru umplutură: 1)150 g vișine fără sâmburi la borcan(în suc propriu)
2)50 g mac, 20 g unt, 2 lg zahăr
3)3 lg cremă de brânză/brânză proaspătă de vaci, 1 lg zahăr pudră

Mod de preparare

Prepară clătitele, de exemplu precum aici. Pentru umplutură, se lucrează separate. Pe de o parte, vișinele se scurg scurge foarte bine de lichid. Într-o cratiță toarnă apă rece peste mac și fierbe 15 minute. După, scurge bine de apă. Adaugă untul și zahărul și mărunțește cu blenderul. Compoziția va arăta ca o pastă. Separat, crema de brânză amestecă bine cu zahărul pudră. Formează rulourile cum e arătat în video, taie în 2 bucăți și savurează.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre