Rețetă de paella, mâncarea spaniolă preparată mai ales de bărbați. Se servește direct din tigaie

Rețetă de paella, mâncarea spaniolă preparată mai ales de bărbați. Se servește direct din tigaie
Se spune că există atâtea rețete de paella câte se prepară. Ar exista aproximativ 200 de feluri de paella doar în regiunea Valencia, locul unde s-a „născut” această mâncare delicioasă și colorată.

Paella a fost mâncarea fermierilor și a agricultorilor din Valencia. O preparau la foc de lemne pentru masa de prânz. Era făcută din orez peste care puneau tot ce aveau prin casă: roșii, ceapă, fasole sau fructe de mare și condimente. Pentru a-i da mâncării culoarea ei galbenă frumoasă, adăugau șofran. În mod tradițional, paella era mâncată direct din tigaia în care era gătită.

Se spune că paella a fost o mâncare pe care un bărbat îndrăgostit i-a preparat-o logodnicii sale, pentru o masă romantică, și că numele preparatului vine de la expresia „para ella” („pentru ea” în spaniolă). Aici, trebuie spus că povestea are un sâmbure de adevăr: în mod tradițional, prepararea paella era treaba bărbaților din familiile spaniole. La fel, de exemplu, cum în România, bărbații sunt cei care se ocupă de carnea la grătar.

Rețetă de paella clasică

Ingrediente: 4 pulpe superioare de pui, 100 g de chorizo, 400 g de orez, 400 g de fructe de mare (crustacee, calamari, creveți, pește alb), 4 felii de bacon, 1 ceapă, 2 lămâi, 70 g de mazăre verde, 1.5 l de supă de pui, verdeață, sare, ulei de măsline, piper după gust

Mod de preparare: Puneți la încălzit supa. Separat, într-o cratiță, prăjiți cu ulei: carnea de pui, chorizo, baconul și verdeața (timp de aproximativ 5 minute). Adăugați ceapa tocată și usturoiul și prăjiți încă 5 minute. Apoi adăugați orezul, sarea și piperul, turnați deasupra supa fierbinte și așteptați până când preparatul începe să fiarbă, apoi puneți-i un capac și înăbușiți până va fi găti orezul. Când orezul e aproape gata, adăugați fructele de mare și mazărea și stoarceți sucul de la o lămâie. Lăsați paella să se răcească un pic, tăiați a doua lămâie felii și serviți-o cu paella.

Sursa foto: Pixabay

Recomandarile noastre