Simona Ionescu / Redactor Șef

Demis Roussos, grecul cu voce magică. Cum a fost sechestrat și bătut în avion

Demis Roussos, grecul cu voce magică. Cum a fost sechestrat și bătut în avion
I s-a spus ”Fenomenul” în anii ʹ70. A surprins cu vocea sa unică, magică, dar și cu statura sa de uriaș.  Nu purta pantaloni, doar kaftane, iar femeile se întrebau ce are pe dedesubt. Demis Roussos a rămas în Cartea Recordurilor, cu peste 60 de milioane de albume vândute.

Demis Roussos a fost adulat pe cele mai mari scene din lume și în celebre emisiuni de televiziune. A fost o apariție, chiar înainte de a deschide gura. Era un uriaș rotofei, cu plete și barbă, plus că purta kaftane. Femeile erau în delir și se îmbulzeau în primul rând, în speranța că se vor putea uita ce poartă artistul sub această ”rochie”.

Demis Roussos, grecul cu voce magică

Demis Roussos era doar un băiețel de 10 ani, când familia sa a fost nevoită să se refugieze din Egipt, lăsând totul în urmă. Tânărul Demis Roussos a fost nevoit să câștige bani cântând. A avut noroc că în Grecia era plin de turiști și de localuri. La 20 de ani, a început să cânte în Europa.

Artemios Ventouris Roussos s-a născut din părinții greci la 15 iunie 1946 în Alexandria, Egipt, unde tatăl său lucra ca arhitect. Familia a fost forțată să fugă din Egipt spre Grecia în timpul crizei de la Suez din 1956, lăsând în urmă toate bunurile lor. Tânărul Demis, care a cântat într-un cor al bisericii grecești bizantine în copilărie și a învățat chitara, trompeta și pian la școală, a început să lucreze ca muzician de cabaret.

Destinul i-a scos în cale pe Vangelis, viitorul mare compozitor grec. Au cântat rock progresiv, împreună, în formația Aphroditaʹs Child. Însă, când a început să cânte solo, succesul a explodat. A început să cânte în toată Europa, în germană, spaniolă, engleză. La un moment dat, se spunea că este la fel de popular ca celebrii Beatles.

Cel mai mare succes în Marea Britanie în 1975

A fost cunoscut mai ales pentru hiturile sale solo, precum „Forever and Ever”, „Goodbye”, „Quand je t’aime” care i-a marcat cariera în anii 1970 și 1980.

„Forever and Ever” a fost folosit de regizorul britanic Mike Leigh în piesa sa de televiziune din 1977 „Abigail’s Party”, iar Roussos a fost, de asemenea, subiectul unui documentar britanic, „The Roussos Phenomenon”, la mijlocul anilor ’70.

Demis Roussos a obținut cel mai mare succes în Marea Britanie în 1975, când a avut cinci albume simultan în top 10.  În 1976, balada sa romantică de neuitat, Forever and Ever, a fost numărul 1 în topurile single. În toată lumea a vândut peste 60 de milioane de albume. Era o muzică romantică mediteraneană adresată tuturor oamenilor care doreau să plece în vacanță.

Destinul a făcut în aceeași perioadă să se lanseze alți mari artiști  mediteraneeni, Julio Iglesias și Nana Mouskouri.

I s-a spus atunci „Fenomenul”. În Marea Britanie, publicul feminin de vârstă mijlocie a devenit isteric la concerte lui. Femeile din primul rând încercau uneori să-i apuce kaftanele pentru a vedea dacă purta ceva dedesubt. Criticii, totuși, au fost mai greu de convins. L-au numit „Marele scârțâit”.

Cum a fost sechestrat și bătut în avion

În 1985, artistul a fost ținut captiv 19 ore la Beirut după ce zborul său de la Atena la Roma a fost deturnat de militanți necunoscuți. Ceilalți pasageri nu au fost la fel de norocoși: au fost capturați o lună de zile.

Soția sa, Pamela Roussos-Raţiu, a povestit toată întâmplarea. ”Eu şi Demis ne aflam la 14 iunie 1985 în cursa TWA (n.r. – Trans World Airlines) care mergea de la Atena la Roma, avionul venind din Cairo. Mergeam la Roma, pentru că Demis era invitat la un show de televiziune”, spunea soția artistului.

Era un avion cu circa 150 de persoane la bord, din care două treimi erau soldaţi americani care mergeau de la baza navală din Atena spre Roma, apoi în SUA. Aceștia erau ținta atacatorilor. În avion mai erau englezi şi greci. Doi militari au deturnat avionul, după ce a decolat. ”Erau doi băieţi de circa 20 de ani. I-am văzut în faţa noastră, am crezut că sunt doi pasageri care se ceartă, iar stewardesa încerca să-i despartă”, a povestit Pamela Roussos-Raţiu.

Aveau pistoale și grenade

”Am văzut că unul avea în mână un pistol şi altul o grenadă, dar în mintea mea credeam că sunt din plastic. Chiar i-am zis lui Demis, amuzată, că un pasager are o grenadă din plastic. Am realizat un pic mai târziu că, de fapt, încercau să intre în cabina pilotului, iar stewardesa voia să-i oprească. Ne-au ameninţat cu pistolul şi ne-au dus în spatele avionului, punându-ne să stăm pe locurile lor.

Am văzut pasagerii aliniaţi pe două rânduri, cu mâinile sus. Era linişte, toţi erau îngroziţi. Am observat că uşa de la toaletă era ruptă. Ne-au pus să stăm pe locurile lor şi ne-au cerut să lăsăm capetele în jos. Am putut vedea sub scaune un rucsac şi o servietă. Locurile erau primele de la geam, iar pe locul dinspre exterior stătea un om foarte bine făcut. Ne-au fost luate sume mari de bani, iar mie mi-au fost furate multe bijuterii moştenite de la mama mea.

Am petrecut circa 19 ore în acel avion. A fost groaznic. Mai mulţi pasageri, inclusiv Demis, au fost bătuţi. El a fost lovit cu patul de la armă în cap. Au împuşcat câţiva oameni în umăr”, a mai povestit soția lui Demis Roussos. După 19 ore de teroare, cei doi au fost eliberați și salvați de soldați americani. Soldații americani din avion au fost sechestrați o lună de zile.

Demis Roussos a murit la 25 ianuarie 2015, la 68 de ani

Demis Roussos a murit la 68 de ani

Demis Roussos a fost căsătorit și divorțat de trei ori. Are o fiică din prima căsătorie și de un fiu din al doilea mariaj. A murit la 25 ianuarie 2015, la 68 de ani, în spital, din pricina unei boli nedepistate la timp.

A făcut cunoscute peste tot în lume frumoasele cântece tradiționale grecești și a promovat turismul în țata care i-a primit familia când era în răstriște.


Nana Mouskouri a cântat în 15 limbi, pe toate continentele

Telly Savalas, celebru cu Kojak. Era detectivul preferat a lui Nicolae Ceaușescu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre