Simona Ionescu / Redactor Șef

Florina Cercel, Sophia Loren a României, a rămas văduvă la 29 de ani

Florina Cercel, Sophia Loren a României, a rămas văduvă la 29 de ani
O veste teribilă a venit pe 30 iulie 2019: a murit actrița Florina Cercel. Nimeni nu se aștepta la asta, dar apropiații știau că un cancer nemilos a pus stăpânire pe trupul său. Pe scenă era plină de energie, dar când rămânea singură o asaltau suferințele.

Actrița Florina Cercel a fost comparată cu Sophia Loren. A fost considerată una dintre cele mai frumoase actriţe ale României. În plus, era și foarte talentată. A jucat în filme, la radio, în televiziune, pe scena Teatrului Național. A fost țigancă, ziaristă, felceriță, mamă și bunică. Orice rol îi venea mănușă.

Florina Cercel a plecat dintre noi discret, la 76 de ani

Florina Cercel 45 de ani pe scena Naționalului din Capitală

Florina Cercel a plecat dintre noi discret, la 76 de ani. Nu a vrut ca lumea să știe că are cancer pulmonar și că suferea mult.

„Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că se desparte de marea actriță Florina Cercel. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, «Țuca» ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști. Lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil. De farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică. Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel!”, anunța Teatrul Național București (TNB).

Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

”Discreția cu care s-a retras pe patul de suferință e unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care îl poate face un om cu decență, când se apropie de sfârșit. A avut nevoie de a fi ea însăși în lupta dusă cu o boală foarte rea, dură și care a consumat-o în ultimele luni cu o viteză cosmică. A jucat până în ultimul moment. Țuca, cum îi spuneam noi, a fost o actriță prolifică, cu o arie vastă de roluri. Ultimul ei rol pe scena TNB a fost într-o piesă montată de mine, „Dumnezeu se îmbracă de la second hand”. Am primit un telefon la un moment dat, când era programat spectacolul, s-o mai păsuiesc, că nu se simte bine. Discret, m-am interesat de starea ei și, la rugămintea ei, am păstrat discreția”, spunea acum doi ani Ion Caramitru, directorul Teatrului Național.

Florina Cercel a rămas văduvă la 28 de ani

Doar apropiații știau că inima Florinei Cercel i-a aparţinut pe deplin unui singur bărbat, primul ei soţ, medicul Ioan Liviu Perianu.

„El a fost cu adevărat cea mai mare iubire a mea. M-a văzut pe stradă şi s-a îndrăgostit de mine. Mi-a făcut o curte de modă veche, chiar şi pentru vremea aceea“, dezvăluia Florina Cercel în cartea „Poveşti de dragoste ale vedetelor“. Bărbatul a cucerit-o cu un buchet de trandafiri galbeni şi cu un bileţel pe care scria: „Sunt doctorul Perian Ioan Liviu, sunt admiratorul dumneavoastră secret. Pe 7 ianuarie e ziua mea şi aş fi foarte onorat dacă aţi veni la petrecere“.

Actriţa a onorat invitaţia, iar medicul a întâmpinat-o cu o declaraţie de dragoste direct. „Eu sunt doctorul îndrăgostit de dumneavoastră“. Au dansat împreună 12 ore neîntrerupt. „Nu m-a lăsat din braţe, nu am mâncat, nu am băut nimic. Apoi m-a condus acasă, iar mama era îngrijorată că nu ştia nimic de mine. El a intrat, s-a prezentat şi m-a cerut de nevastă. Ne-am căsătorit cam după un an“.

Actriţa a pierdut o sarcină de aproape şase luni din cauza unui turneu obositor. La scurt timp, doctorul s-a îmbolnăvit de cancer bronho-pulmonar, fără să fie fumător. „În faţa bolii m-am simţit cel mai vulnerabilă. În faţa bolii părinţilor mei, în faţa bolii soţului meu. Soţul meu a murit la opt luni de la căsătorie, când eu aveam 29 de ani, iar el 40. Un cancer năprasnic.

Atunci mi-a fost foarte, foarte greu. A fost nedrept. Nu am urcat pe scenă vreo nouă luni. Mi-a fost frică să mai urc pe scenă, am crezut că va trebui să mă despart şi de teatru“.

Florina Cercel, 100 de roluri pe scena Naționalului din București

Florina Cercel, cariera

În 1990, Florina Cercel a primit premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, de M. Gorki. În 2002, a primit premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, de N. V. Gogol.

Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

A fost cunoscută și pentru rolurile interpretate în filme ca „Frații” (1970), „Filip cel bun”, (1974), „Dincolo de pod” (1975), „Crucea de piatră” (1993), și „Ambasadori, căutăm patrie” (2003). Din 2007, a apărut în seriale de televiziune ca „Inimă de țigan”, „Regina” și „Aniela”.

În 2016, Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

S-a născut în vreme de război

Profesia a fost alinarea ei, în cele mai grele momente. S-a născut în vreme de război şi a simţit încă de mică teama şi gustul amar al nedreptăţilor: „Parcă îmi aduc aminte că simţeam îngrijorarea mamei mele, a tatălui meu, a surorii mele mai mari. Începuse foametea. Au urmat nişte ani îngrozitori nu numai pentru noi, pentru toată România. Sărăcia a fost îngrozitoare. Iar mult mai târziu am înţeles că de fapt era o prigoană politică. Tata era militar, era extraordinar de frumos şi mama a fost frumoasă. Parcă mi-aduc aminte ceva ciudat că tot timpul, toată lumea spunea «să fugim să fugim că vin ruşii». Am această amintire care acum pare hazlie dar atunci mama mă lua în braţe şi simţeam aşa o căldură şi o protecţie extraordinară”, povestea actrița.

După cel de-al Doilea Război Mondial, familia Florinei Cercel a trecut prin clipe cumplite. Sora actriţei, o fetiţă pe atunci, a scris pe o foaie „Nu-l vrem conducător pe Stalin”. Întâmplarea, aparent neînsemnată, a dus la arestarea tatălui său, fost subofiţer şi membru în Garda Regală. După o condamnare de 4 ani şi o lună, părintele artistei s-a întors acasă după un an şi jumătate.


Vasilica Tastaman, actriţă iubită, femeie nefericită

Margareta Pâslaru, Angela Similea și Mirabela Dauer, legate pe viață. Uite de ce!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre