Simona Ionescu / Redactor Șef

Viața de film a Mioarei Roman. Povestea fascinantă a unei tinere superbe, căsătorită de două ori

Viața de film a Mioarei Roman. Povestea fascinantă a unei tinere superbe, căsătorită de două ori
O viața de film a trăit Mioara Roman, soția fostului premier postdecembrist al României. Provenind dintr-o familie de intelectuali, tatăl ambasador, aceasta a avut parte de o educație aleasă. Tânără, și de o frumusețe răpitoare, Mioara a cucerit inimile bărbaților.

Deși a declarat întotdeauna că marea iubire a vieții sale a fost Petre Roman, Mioara a mai avut un mariaj în tinerețe. Ea a fost căsătorită timp de 12 ani, cu Iosif Zilahy, din care a rezultat fiica ei cea mare, Catinca.

Mioara Roman și viața ei de film. Povestea fascinantă a unei tinere superbe, căsătorită de două ori

Mioara Roman avea 19 ani când s-a îndrăgostit de Iosif Zilahy, care la acea vreme avea 27 de ani.

„M-a cucerit cu frumuseţea ei. Aveam 27 de ani când ne-am cunoscut la sala de scrimă. A fost o poveste de dragoste foarte frumoasă”, a dezvăluit primul partener de viață al Mioarei Roman.

Mioara Roman viata
Mioara Roman, o tânără ambițioasă

Chiar dacă s-au despărțit, cei doi au rămas în relații excelente. Bărbatul i-a fost alături Mioarei Roman atunci când s-a despărțit de Petre Roman, dar și când a avut probleme de sănătate.

I-a făcut curte timp de doi ani

Despre căsătoria cu Iosif, Mioara a avut întodeauna numai cuvinte de laudă.

Tânărul, sportiv de performanță, “era cu 5-6 ani mai mare și călătorea mult”, își amintește  Mioara despre primul soț.

Spunea că nu a fost dragoste la prima vedere, însă Iosif a copleșit-o cu atenție și multă iubire. El a fost cel care i-a făcut curte, ca în filmele romantice, iar doi ani mai târziu s-au căsătorit și s-a născut Catinca, fiica lor.

La scurt timp, relațiile dintre cei doi s-au răcit, astfel că au ajuns la despărțire.

Mioara Roman viata
Catinca Roman și tatăl ei.

Când Catinca nu împlinise nici măcar un an, cei doi soți au luat decizia de a se separa. Divorțul însă a avut loc după cinci ani, din cauza legislației greoaie din comunism.

Dragoste pasională, profundă

După această căsătorie eșuată, Mioara Roman l-a cunoscut pe al doilea soț, Petre Roman, bărbatul de care s-a îndrăgostit nu ca femeie tânără, ci matură și cu picioarele pe pământ. Fostul premier a părăsit-o însă după zeci de ani de căsătorie, alegând să-și refacă viața alături de Silvia Chifiriuc, interpreta de muzică ușoară.

Mioara și Petre Roman au avut o căsnicie de lungă durată, care s-a întins din 1974 până în 2007, când au decis să divorțeze. Atunci, fostul premier și-a refăcut viața alături de Silvia Chifiriuc și a devenit din nou tată, al unui băiat pe nume Petrus Roman. Din căsnicia cu Mioara a rezultat fiica sa, Oana.

Despre întâlnirea cu Petre Roman, Mioara a povestit că a fost marea ei iubire, chiar dacă la început nu a fost încrezătoare în căsătorie, având în vedere primul mariaj soldat cu un divorț.

„A fost o foarte mare dragoste. Adevărata iubire a vieții mele. Iubirea de la 30 de ani, pasională, dar și matură și profundă. Petre era încă foarte optimist, eu alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie”, a declarat Mioara Roman.

Mioara Roman viata
Mioara Roman a ales să devină profesoară de limba arabă

Mama Oanei Roman a dezvăluit că fostul ei soț nu s-ar fi îndrăgostit din prima de ea, însă în anii pe care i-au petrecut împreună a ajuns să o iubească foarte mult și au petrecut multe momente fericite.

Oana, afectată de divorțul părinților

Faptul că părinții ei s-au despărțit, a afectat extraordinar și pe Oana.  „În continuare, despărțirea părinților mei mă afectează. Eu știam că se va întâmpla, problema este cum s-a întâmplat și ce a urmat. Nu mi-am imaginat niciodată că o să se ajungă în momentul în care nu își vor mai vorbi niciodată și nu se vor mai întâlni niciodată”, a spus Oana Roman într-o emisiune tv.

Mioara Roman viata
O amintire dragă Oanei Roman

În urmă cu câțiva ani, pe blogul său personal, Oana Roman le arăta fanilor ei poze cu mama sa – Mioara Roman – atunci când era tânără. O femeie irezistibil de frumoasă, cu trăsături fine și cu un aer elegant.

„Mulţumesc lui Dumnezeu mereu pentru că am marele noroc să am o mamă specială. Specială ca om, ca intelect, ca personalitate. Aproape tot ce am reuşit să fac bine în viaţă i se datorează”, scria în 2016 celebra prezentatoare TV despre Mioara Roman.

Mioara Roman, o femeie împlinită

Pe lângă faptul că a fost foarte frumoasă, Mioara Roman a avut parte și de o educație aleasă. Într-un interviu pentru revistatango.ro, aceasta a mărturisit că primele amintiri pe care le are din copilărie sunt din Varșovia, unde s-a mutat cu familia în 1945, când tatăl său a fost numit acolo prim-secretar.

Mioara Roman viata
Mioara Roman a lucrat și la Radio România, lua interviuri

Aici, a urmat pentru scurt timp cursurile unei școli particulare și pentru că tatăl său a fost destituit din funcție a fost mutată la o școală românească. Mioara Roman, împreună cu sora sa, a locuit la bunica lor, apoi la internat și, în final, singură.

O inteligență rară

Deși își dorea să urmeze Dreptul, din cauza dosarului familiei, dar și pentru că locurile la admitere erau limitate, Mioara s-a orientat către limbi străine. Astfel, Mioara Roman a ajuns să studieze limba arabă sub coordonarea profesorului Yves Nathan Goldenberg.

Cu toate acestea, Mioara Roman nu a fost doar profesoară de limba arabă. Ea a lucrat timp de 17 ani la Radio Bucureşti Internaţional, până în 1981, ca şefă a secţiei arabă. Astfel, a avut ocazia să le ia interviuri preşedintelui egiptean Hosni Mubarak ori fostului rege Hussein al Iordaniei. Totodată, ea își amintește că la un moment dat, chiar Elena Ceauşescu îi solicitase să fie translatorul ei, dar a refuzat.

A murit în azil

Mioara Roman a sfârșit pe 23 februarie 2024 într-un azil. Suferea de o afecțiune degenerativă care îi punea mari probleme în viața de zi cu zi.

 În vara lui 2023, Mioara Roman se confrunta cu restanțe la plata chiriei și întreținerii vilei de protocol în care a locuit în timpul mandatului soțului ei, Petre Roman.

Datoria către Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) se ridică la suma de 300.000 de euro, iar acest lucru a dus la impunerea unei popriri pe jumătate din pensia mamei Oanei Roman.

Sursă foto: Arhivă, Instagram

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre