Simona Ionescu / Redactor Șef

Această dietă este salvarea tuturor femeilor. Iată ce explică medicii

Această dietă este salvarea tuturor femeilor. Iată ce explică medicii
Beneficiile dietei mediteraneene au fost pe larg popularizate în ultima perioadă. Oamenii de știință au constatat că aceasta aduce enorme beneficii pentru sănătate. Cercetătorii le spun acum femeilor de ce ar trebui să se hrănească precum grecii sau italienii.

Adoptarea unei diete mediteraneene ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, potrivit unui nou studiu publicat în revista Heart, relatează dpa.

Dieta mediteraneană este bogată în nuci, fructe de mare, cereale integrale şi legume. Ea a fost legată de o serie de beneficii pentru sănătate.Un studiu recent arată inclusiv că persoanele care urmează această dietă au prezentat un risc redus de a dezvolta demenţă mai târziu în viaţă.

Studiu realizat pe 720.000 de femei

Însă cel mai recent studiu, publicat în revista Heart, s-a axat pe femei. Cercetătorii au strâns informaţii din toate studiile anterioare despre femeile care au adoptat o dietă mediteraneană.  Experţii au adunat date din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei a căror sănătate cardiovasculară a fost monitorizată o perioadă în medie de 12,5 ani.

Dieta mediteraneană, axată pe vegetale, e salvatoare pentru femei

Astfel, echipa, condusă de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, a constatat că femeile care au adoptat o dietă mediteraneeană strictă au prezentat un risc cu 24% mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. Totodată, riscul acestora de a muri din orice cauză în timpul perioadei de studiu a fost cu 23% mai redus.

„Am descoperit că o dietă mediteraneană a fost benefică pentru femei, acestea prezentând un risc cu 24% mai redus de a dezvolta o boală cardiovasculară şi un risc cu 23% mai redus de mortalitate”, au scris autorii în concluziile studiului lor.

Dieta mediteraneană și demența

Un alt studiu, realizat de experţi de la Universitatea din Newcastle, a constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană strictă au prezentat un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele care nu au adoptat o astfel de dietă strictă. Studiul publicat în revista BMC Medicine a analizat datele a peste 60.000 de persoane evidențiate în UKBiobank – o bază de date online cu istoricul medical şi informaţii despre stilul de viaţă a peste jumătate de milion de cetățeni britanici.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre