Simona Ionescu / Redactor Șef

Dacă în ultima perioadă v-ați gândit să demisionați de la locul de muncă, aveți nevoie de aceste informații

Dacă în ultima perioadă v-ați gândit să demisionați de la locul de muncă, aveți nevoie de aceste informații
Ca în orice situație, a înțelege din timp semnele, ajută la a lua măsuri eficiente care să preîntâmpine fenomenul de burnout.

Termenul de burnout a devenit unul pe care îl auzim des. De câțiva ani, fenomenul a fost explicat de cel mai important for medical al planetei. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a definit burnout-ul ca fiind „un fenomen ocupațional” care este generat direct de criza colectivă a stresului la locul de muncă.

OMS a stabilit și care sunt cele trei caracteristici esențiale ale sale: epuizare adată de suprasolicitare (ore de muncă prelungite, un volum de muncă greu de gestionat, nesepararea muncii de viața personală), sentimente de cinism și detașare, respectiv prezența unui sentiment de ineficiență și de lipsă a realizărilor.

Cumva, intuitiv, cei mai mulți știm ce ste burnout. „Dar, atunci când începem să înțelegem mai mult despre acest fenomen, vom reuși să luăm măsuri mai eficiente și să ne stabilim niște obiceiuri bune cu ajutorul Micropașilor, unele care ne vor ajuta să trăim și să muncim în moduri mult mai sustenabile”, explică Dr. Aaliya Yaqub, pentru Thriveglobal.com. Specialista oferă câteva ponturi despre cum poate fi evitat acesta.

Starea de burnout poate apărea și dacă îți iubești jobul

Un studiu făcut de Plasticity Labs pe 3.700 de profesioniști arată că angajații care sunt conduși de un anumit scop sunt în mod semnificativ mai stresați decât alții. Angajații pasionați de ceea ce fac pot ajunge să aibă o stare de bine mai scăzută, o reziliență mai mică și o eficiență mai redusă. „Să faci o muncă care contează este un privilegiu, însă dacă te simți depășit și copleșit de tot și de toate, unul dintre Micropasul pe care îți sugerez să-l faci constă într-o operațiune simplă: reamintește-ți de ce faci munca pe care o faci”, spune Dr. Aaliya Yaqub.

Burnout-ul e cotagios

Burnout-ul nu e ceva individual, ci o problemă organizațională, care se extinde de la un individ la altul. Studiile realizate în cazul doctorilor și asistentelor demonstrează că, atunci când o persoană dintr-un anumit mediu are parte de probleme emoționale care țin de epuizare și burnout, mai mulți colegi ai acesteia au șanse mari să aibă parte de episoade de burnout.

Burnout-ul e legat de stresul cronic

Un alt studiu imporant, întins pe durata a zece ani asupra lucrătorilor din industrie a demonstrat că epuizarea poate reprezenta un semnal important pentru probleme ulterioare cardiovasculare, care implică internarea într-un spital. De asemenea, studiul a relevat că există o legătură clară între burnout și internarea într-o instituție pentru probleme de sănătate mintală.

Categorii profesionale cel mai predispuse la burnout

Oamenii care activează în profesii în care îi ajută direct pe ceilalți (doctori, asistente, profesori, angajații ONG-urilor) au cel mai mare risc de burnout. Totul pentru că acești oameni ajung să facă sacrificii, constant, și au mai puțină grijă de ei, în timp ce se implică în munca salvatoare pentru celelalte persoane, mai arată sursa citată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre