De ce se „usucă” gura? Ce e de făcut?

De ce se ”usucă” gura? Senzația de uscăciune a gurii, mai ales dimineața, este o consecință a scăderii fluxului salivar. Poate fi cauzată de diverși factori, precum stresul cotidian, hidratarea precară sau consumul de anumite medicamente.
Un somn agitat poate determina apariția sindromului de gură uscată.
Dacă această senzație persistă o perioadă de timp mai îndelungată, este posibil să fie o afecțiune de sine stătătoare, numită xerostomie. Sindromul de gură uscată persistentă necesită tratament, altfel poate duce la apariția altor afecțiuni, precum afte sau inflamații bucale, afecțiuni gingivale sau ale dinților, și chiar afecțiuni ale tractului digestiv. Acest lucru se întâmplă deoarece saliva are rol de lubrifiere a cavității bucale, dar și de protejare a dinților și a gingiilor prin control bacterian, precum și prin facilitarea procesului de masticație și înghițire al alimentelor.
Cele mai dese simptome asociate sunt: senzația persistentă de gură și sau gât uscat, dificultăți în mestecarea și înghițirea mâncării, buze crăpate, ulcerații bucale (afte), respirație urât mirositoare, alterarea gustului și sau senzația de gust metalic în gură.
Sindromul de gură uscată poate apărea la oricine, în funcție de cauzele pentru care glandele salivare nu își îndeplinesc în mod normal funcțiile.
Și deviația de sept favorizează apariția simptomului de gură uscată.
Obiceiurile de somn pot fi motivul pentru care te trezești cu gura uscată. Este posibil să ai gură uscată pentru că dormi cu gura deschisă. Acest lucru poate apărea din cauza obișnuinței, a pasajelor nazale înfundate sau a unei afecțiuni.
Sforăitul și apneea obstructivă de somn pot provoca respirația pe gură și uscarea gurii.
Este impostantă identificarea cauzei care stă la baza senzației de gură uscată. Dacă este vorba despre un medicament, este recomandat să discutați acest lucru cu medicul dvs..
Dacă este rezultatul unei disfuncții a glandelor salivare, medicul vă poate prescrie un tratament pentru echilibrarea fluxului salivar.
Dacă senzația de gură uscată intervine ocazional și nu se cronicizează, există o serie de bune practici pentru a ameliora senzația de uscăciune.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook