Sarmale în foi de hrean. Rețetă din Bucovina

Sarmale în foi de hrean. Rețetă din Bucovina
Gospodinele din Bucovina sunt ocupate acum. Strâng frunze de hrean , de sfeclă, de viță de vie, pentru sarmale. Se fac doar în această perioadă, apoi frunzele sunt ”bătrâne” și nu mai sunt bune la gătit. Rețeta pentru sarmale în foi de hrean.

Frunzele de hrean au ceva aparte și sunt delicioase. Pentru o cratiță de sarmale în foi de hrean vă trebuie cam cincizeci de foi fragede. Doar acum sunt bune de gătit, după aceea devin amare. După același mod de preparare se pot face sărmăluțe în foi de viță ori de sfeclă.

Sarmale în foi de hrean. Rețetă din Bucovina

Sarmale în foi de varză fac mai toate gospodinele. Dar, ați încercat și în foi de hrean sau de viță de vie? Acum este momentul pentru că frunzele sunt fragede și gustoase. Secretul acestui preparat este să opărim frunzele sub capac cinci minute cu apă clocotită, cu sare şi oţet.

Astfel, frunza să se înmoaie şi devine elastică pentru a se lăsa împachetată frumos. Cu un cuţit se îndepărtează nervura groasă a frunzei. Puteți folosi carne de porc sau de pui.

Ingrediente

  • 50 frunze hrean tinere
  • 500 grame carne tocată
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • sare, piper, după gust
  • 100 grame boia
  • 200 grame orez
  • 100 ml ulei
  • 300 ml bulion

Mod de preparare

  • Frunzele de hrean opărite și curățate de nervuri.
  • Curățăm ceapa, o tăiem mărunt, apoi morcovul îl curățăm și îl răzălim. Punem uleiul în tigaie și legumele și pornim focul.
  • Lăsăm să se rumenească, apoi adăugăm orezul. Lăsăm puțin și adăugăm carnea. Amestecăm și punem boia, sare, piper și lăsăm să se răcească.
  • După ce s-a răcit, începem să le împachetam. Le punem în oală și adăugăm bulion, apa până la nivel cu sarmalele și puțin borș.
  • Le punem la foc mediu cu un capac pentru circa 30-40 de minute, până a fiert orezul.

Ai mâncat sarmale în frunze de sfeclă? Sunt minunate!

Rețete de sezon cu spanac și ștevie, de la chef Joseph Hadad