De ce se „usucă” gura? Ce e de făcut?

De ce se „usucă” gura? Ce e de făcut?
De ce se ”usucă” gura? S-a întâmplat să vă treziți dimineața fără salivă? Dacă această senzație persistă o perioadă de timp mai îndelungată, este posibil să fie o afecțiune. Ce e de făcut?

De ce se ”usucă” gura? Senzația de uscăciune a gurii, mai ales dimineața, este o consecință a scăderii fluxului salivar. Poate fi cauzată de diverși factori, precum stresul cotidian, hidratarea precară sau consumul de anumite medicamente.

Un somn agitat poate determina apariția sindromului de gură uscată.

Dacă această senzație persistă o perioadă de timp mai îndelungată, este posibil să fie o afecțiune de sine stătătoare, numită xerostomie. Sindromul de gură uscată persistentă necesită tratament, altfel poate duce la apariția altor afecțiuni, precum afte sau inflamații bucale, afecțiuni gingivale sau ale dinților, și chiar afecțiuni ale tractului digestiv. Acest lucru se întâmplă deoarece saliva are rol de lubrifiere a cavității bucale, dar și de protejare a dinților și a gingiilor prin control bacterian, precum și prin facilitarea procesului de masticație și înghițire al alimentelor.

De ce se „usucă” gura? Simptome

Cele mai dese simptome asociate sunt: senzația persistentă de gură și sau gât uscat, dificultăți în mestecarea și înghițirea mâncării, buze crăpate, ulcerații bucale (afte), respirație urât mirositoare, alterarea gustului și sau senzația de gust metalic în gură.

Sindromul de gură uscată poate apărea la oricine, în funcție de cauzele pentru care glandele salivare nu își îndeplinesc în mod normal funcțiile.

  • Fumatul deshidratează organismul;
  • Un consum mai redus de lichide față de cel necesar organismului;
  • Consumul unor medicamente ale căror efecte secundare pot determina deshidratarea organismului. Printre acestea sunt medicamentele antidepresive, cele antihipertensive, medicamentele diuretice, codeina și antihistaminicele.
  • Afecțiunile fizice care disturbă buna funcționare a glandelor salivare: diabetul, boala Parkinson, sindromul Sjogren sau HIV/SIDA.
  • Tratamentele de tip radioterapie și chimioterapie pot afecta glandele salivare.
  • Menopauza determină o modificare a activității hormonale în corp și poate afecta fluxul salivar.

Și deviația de sept favorizează apariția simptomului de gură uscată.

Obiceiurile de somn pot fi motivul pentru care te trezești cu gura uscată. Este posibil să ai gură uscată pentru că dormi cu gura deschisă. Acest lucru poate apărea din cauza obișnuinței, a pasajelor nazale înfundate sau a unei afecțiuni.

Sforăitul și apneea obstructivă de somn pot provoca respirația pe gură și uscarea gurii.

De ce se „usucă” gura? Tratament

Este impostantă identificarea cauzei care stă la baza senzației de gură uscată. Dacă este vorba despre un medicament, este recomandat să discutați acest lucru cu medicul dvs..

Dacă este rezultatul unei disfuncții a glandelor salivare, medicul vă poate prescrie un tratament pentru echilibrarea fluxului salivar.

Dacă senzația de gură uscată intervine ocazional și nu se cronicizează, există o serie de bune practici pentru a ameliora senzația de uscăciune.

  • Hidratarea corespunzătoare pe timpul zilei și înainte de culcare, asta deoarece corpul se deshidratează pe parcursul orelor de somn.
  • Mestecarea frecventă a gumei fără zahăr poate ajuta la stimularea secreției de salivă, ceea ce permite umezirea suficientă a gurii.
  • Consumul de crudități, sub formă de gustări, poate favoriza umezirea cavității bucale. Fibrele conținute de acestea stimulează activitatea glandelor salivare. Morcovii, țelina, merele sau perele sunt opțiuni excelente care vă asigură o gustare pe deplin sănătoasă.
  • Evitați consumul excesiv de cafea și dulciuri. Este bine știut că alimentele bogate în zahăr creează un mediu favorabil cariilor și al afecțiunilor gingivale.

Horoscop. Previziuni pentru Anul Bivolului de metal

Vieți anterioare. Semne că sufletul tău s-a reîncarnat de multe ori