Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră în România: o pictură de Caravaggio, pe simeze. Viața pictorului rebel care a inventat stilul Baroc

Premieră în România: o pictură de Caravaggio, pe simeze. Viața pictorului rebel care a inventat stilul Baroc
Anul trecut, românii au avut ocazia să viziteze cea mai mare expoziție Constantin Brâncuși din ultima jumătate de veac și o retrospectivă remarcabilă a lui Victor Brauner. Acestea au fost momente de vârf ale programului Timișoarei în anul în care orașul a deținut onorantul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Anul acesta, trendul continuă cu un eveniment unic în România. Pentru prima dată, o operă de Caravaggio ajunge în țatra noastră și poate fi admirată în toată splendoarea sa.

Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, în perioada 16 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Florența și Civita Mostre e Musei din Roma, și finanțată de Consiliul Județean Timiș, expoziția „Luminile lui Caravaggio.

Începutul modernității în pictura europeană – capodopere din colecția Roberto Longhi” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România și Italia. Expoziția, dedicată picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său, cuprinde 43 de opere care vor fi expuse în Galeria „Ioachim Miloia” a Palatului Baroc.

Cum a trăit rebelul Michelangelo Merisi da Caravaggio

Caravaggio a fost probabil cel mai revoluționar artist al vremii sale. A abandonat regulile care ghidau o întreagă generație de artiști ce idealizau atât experiența umană, cât și pe cea religioasă. El a creat, aproape de unul singur, stilul Baroc.

Născut în 1571 la Milano, a fost ucenic timp de patru ani la pictorul lombard Simone Peterzano, apoi a intrat în contact cu lucrările unor mari maeștri ai Renașterii Târzii, precum Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tițian, Rafael și alții. La 21 de ani, Caravaggio a fugit din Milano și s-a mutat la Roma, unde a început să lucreze pentru Giuseppe Cesari, pictând flori și fructe în atelierul acestuia. Aceste lucrări au evidențiat primele semne de realism, o direcție pe care Caravaggio a continuat să o exploreze pe parcursul întregii sale cariere.

Picturile lui Caravaggio sunt cunoscute pentru realismul intens și pentru utilizarea contrastelor puternice între lumină și umbră, o tehnică numită clar-obscur. Practic, a fost unul dintre primii pictori care a folosit această tehnică, care a devenit, datorită lui și adepților săi, un element definitoriu al artei baroce. De asemenea, el a folosit persoane obișnuite ca modele pentru scenele religioase și mitologice din picturile sale, oferind astfel lucrărilor o doză de realism imediat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brush | Julien Casiro | Cool Stories about Art (@brush.mentor)

Dincolo de arta sa, Caravaggio a dus o viață turbulentă, care, păstrând proporțiile, nu se deosebea prea mult de cea a unor vedete din zilele noastre. Era cunoscut pentru numeroasele sale bătăi și conflicte, nu doar cu colegii din lumea artistică, ci și cu poliția și alte autorități. Pictorul rebel care a inventat stilul Baroc avut o serie lungă de procese și un număr record de conflicte cu legea, datorită comportamentului său dezordonat și modului în care se comporta în public.

În 1606, comportamentul său violent a culminat cu un duel cu rivalul său romantic, Ranuccio Tomassoni. Caravaggio i-a tăiat, în duel, artera femurală, iar acesta a murit la scurt timp. Drept urmare, Caravaggio a fost expulzat din Roma. S-a mutat la Napoli, unde a devenit protejatul familiei Colonna. Fusese cel mai faimos pictor din Roma și a devenit cel mai faimos pictor din Napoli.

Detaliile legate de ultimele zile ale lui Caravaggio sunt puține. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că pictorul a murit în Toscana, în iulie 1610, la 39 de ani.

Unde puteți vedea principalele opere ale lui Caravaggio

Una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Caravaggio este „Chemarea Sfântului Matei”, aflată în Capela Contarelli, la Biserica San Luigi dei Francesi din Roma. Pictura ilustrează momentul în care Sfântul Matei este chemat de Iisus să devină unul dintre apostolii săi. Caravaggio l-a folosit pe un colector de taxe real ca model pentru Sfântul Matei, ceea ce adaugă realism scenei. Contrastul puternic dintre lumină și umbră în această lucrare ajută la crearea unui sentiment de dramă și mișcare. O altă pictură celebră a lui Caravaggio este „Răstignirea Sfântului Petru”, aflată în Vatican.

„Chemarea Sfântului Matei”

Aceste lucrări, împreună cu altele create în această perioadă, au contribuit la consolidarea carierei lui Caravaggio și la crearea unui nume pentru el în lumea artei. Ulterior, Caravaggio a primit mai multe contracte pentru a realiza lucrări în diverse capele din Roma și orașe învecinate. Picturi de Caravaggio se găsesc inclusiv în Malta.

Picturile lui Caravaggio au avut un impact semnificativ asupra artei vremii sale și continuă să fie admirate și astăzi. Utilizarea realismului și a tehnicii de clar-obscur a contribuit la crearea unui nou stil de pictură, cunoscut sub numele de Baroc. Influența sa se regăsește în lucrările multor pictori ulteriori, inclusiv Peter Paul Rubens, Rembrandt, Johannes Vermeer și Diego Velazquez.

Deși Caravaggio a avut o viață și o carieră tumultuoasă, marcată de probleme legale și o moarte violentă, el a jucat un rol esențial în definirea artei italiene din secolul al XVII-lea, iar picturile sale continuă să fie admirate pentru puterea lor emoțională și măiestria tehnică.

Momentul artistic al anului în România

În acest context, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” este un nou eveniment fanion care continuă moștenirea Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii, dedicat picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său, al cărui nucleu de cercetare a fost revelat de Roberto Longhi, unul dintre cei mai fascinanți istorici de artă ai secolului XX.

Portretul lui Caravaggio, c. 1621, Ottavio Leoni

În mod excepțional, prin intermediul acestei expoziții, publicul va putea admira cele 43 de opere aduse de la Florența, ce reprezintă reflexele inovației lui Caravaggio în pictură, însușite cu măiestrie de către alți 33 de creatori contemporani cu el. Pe simezele Palatului Baroc, expoziția aduce în premieră în România una dintre picturile semnate de Caravaggio, realizată în 1597, alături de lucrări semnate de artiști din aria sa de influență precum: Lorenzo Lotto, Giuseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit van Honthorst și alții.

Biletele pentru vizitarea expoziției pot fi achiziționate de pe site-ul Muzeului Național de Artă Timișoara. Tarifele sunt între 80 și 10 lei. Biletele pot fi achiziționate în avans cu un discount de 10% pentru lunile ianuarie și februarie, când taxa de vizitare se va majora conform noilor reglementări tarifare pentru anul 2025.

Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00, în perioada 16 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre