Simona Ionescu / Redactor Șef

Căciulile din blană de urs ale gărzilor regelui Charles au devenit prea scumpe. Se caută soluții

Căciulile din blană de urs ale gărzilor regelui Charles au devenit prea scumpe. Se caută soluții
A fost dezvăluit costul uriaș al căciulilor din blană de urs ale gărzilor regelui Charles. Pentru că prețul a crescut cu 30% într-un an, se caută alternative.

Căciulile din blană de urs negru purtate de gărzile regelui Charles costă mai mult de 2.000 de lire sterline fiecare, spune Ministerul Apărării, iar costul acestora ar fi crescut într-un an cu un procent de 30%.

În ultimii ani s-au cheltuit 1 milion de lire sterline

Grupul People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) se opune, în principiu, utilizării blănii adevărate, dar afirmă că aceasta este acum și o problemă financiară, dar și una etică. Pentru că în ultimii ani s-au cheltuit 1 milion de euro pe căciulile din blană.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al ministerului a declarat că o versiune din blană falsă ar trebui să îndeplinească „considerente de siguranță și durabilitate” și că „nicio alternativă nu a îndeplinit toate aceste criterii până în prezent”.

De ce a sărit prețul atât de mult

Ministerul Apărării explică creșterea bruscă a prețului ca fiind rezultatul unei modificări a „aranjamentelor contractuale” pentru căciuli, care sunt toate fabricate din blană de urs vânat în Canada.

Costul căciulilor purtate de Garda Regelui a crescut de la 1.560 de lire sterline fiecare în 2022 la 2.040 de lire sterline în 2023. Elisa Allen, de la Peta, a cerut Ministerului Apărării „să nu mai irosească lirele contribuabililor pe căciuli fabricate din animale sălbatice sacrificate și să treacă la blana falsă”.

Căciulile înalte sunt purtate la evenimente ceremoniale precum Trooping the Colour, iar cifrele de la Ministerul Apărării arată că au fost cumpărate 24 de șepci noi în 2023 și 13 în 2022. Apărătorii utilizării șepcilor din blană naturală au susținut că acestea sunt durabile și își păstrează aspectul pentru astfel de ocazii de excepție.

Regina Camilla a trecut la blana falsă

S-au scumpit căciulie gărzilor regelui Charles

Militanții pentru bunăstarea animalelor au susținut că este crud și inutil ca Garda Regelui să folosească blană naturală, afirmând că este nevoie de blana unui urs pentru a confecționa fiecare căciulă.

Decizia cu privire la utilizarea blănii adevărate aparține Ministerului Apărării și nu familiei regale. Dar, după cum a dezvăluit anterior BBC, regina Camilla a spus într-o scrisoare că „nu va achiziționa niciun nou articol de îmbrăcăminte din blană”.

Pe de altă parte, Peta a criticat modul în care urșii negri sunt prinși și uciși, acuzând că vânătorii pot folosi arbalete, iar animalele ar putea suferi mult timp. Pe de altă parte, se spune că blănurile care se utilizează provin din vânători legale și autorizate de pe piața canadiană reglementată, iar urșii nu sunt „vânați la comandă”.

Cele cinci teste pe care trebuie să le treacă blana artificială

Există alternative de blană falsă pentru confecționarea șepcilor, inclusiv o țesătură din fibre sintetice propusă de Peta.

Dar Ministerul Apărării nu este încă convins că blana falsă îndeplinește cele cinci teste, în ceea ce privește confortul și menținerea formei în orice condiții meteorologice. Acestea sunt „absorbția apei, penetrarea, aspectul, viteza de uscare și compresia”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre