Celebru mai ales pentru piesa „Omul bun și pomul copt”, devenit și imnul unui partid, Mircea Rusu a revenit din pușcărie acasă, în comuna sa natală, unde a fost primar. Acum artistul îmbrățișează copacii și transmite mesaje emoționante, de conexiune cu natura, fanilor săi.
După perioada petrecută în detenție, azi apreciază cu adevărat natura și tot ce mișcă în jurul lui.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Luni dimineață le-a arătat fanilor, bucuria sa imensă. „Bună dimineața lume, aflată-n rost sau la răscruci! Și vouă păsări din palmă și vouă șerpi încolăciți! Și vouă frați ai mei ce vă urâți năuci! Și ție tânăr vânt pustiu și celor îndumnezeiți! Cu mulțumiri pentru mesajele și gândurile voastre bune, sănătate și iubire!”, a transmis fostul edil. Cu o zi înainte s-a fotografiat îmbrățișând un copac, în livada casei.
„Viața trebuie să-și recapete plenitudinea. Din ceva devenit banal, după ce la-nceputurile timpului, viața era sacră. Și câte lucruri abominabile nu se-ntâmplă în spatele banalității ei cotidiene….Vă doresc tuturor o duminică liniștită. Sănătate și iubire!”, a mai spus acesta.
Cum a fost condamnat pentru delapidare celebrul folkist
Mircea Rusu, celebrul cântăreț și autor de muzică folk, care a câștigat notorietate cu hitul „Omul bun și pomul copt”, piesă care a făcut furori în anii ’90, fostul imn al Partidului Democrat (PD), a fost recent eliberat din închisoare după ce a executat un an și jumătate din pedeapsa primită.
Așa cum știți, folkistul era primar în comuna sa natală, Band. În ianuarie 2023, Mircea Rusu a fost condamnat la trei ani, o lună și 10 zile de închisoare pentru complicitate la delapidare. Fostul primar al comunei Band, din județul Mureș, a fost acuzat că, împreună cu doi casieri, că a prejudiciat bugetul localității cu peste 500.000 de lei. Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF.
Magistrații Curții de Apel Târgu Mureș l-au condamnat pe fostul edil la doi ani de închisoare pentru complicitate la delapidare în formă continuată, pentru nu mai puțin de 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band, Gârbu Petru, și la alți doi ani de închisoare pentru aceeași infracțiune, legată de un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.
Mircea Rusu a mai primit o condamnare de un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel Târgu Mureș a contopit cele două pedepse de câte doi ani cu cea de un an și patru luni, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Astfel, instanța a hotărât: „Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună și 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani și 4 luni închisoare) și aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună și 10 zile închisoare, cu executare în detenție”.
Prima vizită în libertate, la cimitir. Apoi s-a dus în natură
După ce a ispășit jumătate din pedeapsă, Mircea Rusu a ajuns acasă, zilele trecute. Primul său drum a fost la mormântul părinților săi. Într-o postare pe Facebook, artistul a spus: „Reiau azi salutul meu din ogradă, locul conexiunilor optime cu lumea, cu cerul, cu cântul și cuvântul. Primul drum a fost la mica și ticu. Cu Paula, Gabi și Adi am aprins lumânări și am stat așa cu ei. Am adormit târziu în noapte, iar acum trimit spre voi acest semn de bun găsit. Tuturor, sănătate și iubire!”.
Fostul edil nu a transmis încă ce va face după ieșirea din pușcărie, dar un lucru e cert: nu se oprește din cântat. El s-a filmat cântând, acasă, și a avut un mesaj emoționant pentru toți fanii lui: „M-aș bucura să ajungă la cât mai mulți adierea de mai jos a sufletului meu”.
Mircea Rusu, reper în muzica folk din România
Mircea Rusu este considerat unul dintre cei mai importanți cântăreți de muzică folk din România, influențând numeroși artiști tineri. Muzica sa rămâne și azi relevantă și apreciată, iar piesele sale sunt adesea cântate și reinterpretate de noile generații de muzicieni.
Mircea Rusu a reușit să aducă un suflu nou muzicii folk românești, combinând tradiția cu elemente moderne, și a rămas în inimile fanilor săi prin sinceritatea și profunzimea textelor pieselor sale.
Cariera sa muzicală a luat avânt în anii ’80, când a început să participe la festivaluri de muzică folk și a câștigat popularitate prin piesele sale pline de mesaj și emoție. În anii ’90, Mircea Rusu a cunoscut succesul comercial, lansând hituri precum „Omul bun și pomul copt”, „Iarba verde de acasă”, „Verde-nrourat” și „Lacrimă de dor”. Prima piesă a devenit extrem de populară și a rămas emblematică pentru cariera sa, după ce a fost asumată ca și imn al PD.
Mircea Rusu este tatăl celebrului compozitor Florian Rus, care a scris melodii care s-au clasat în topul celor mai difuzate piese din România pentru artiști precum Delia, Loredana Groza, Lidia Buble, Andreea Bălan și alții.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook