Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce pizza a devenit cea mai populară mâncare din lume

De ce pizza a devenit cea mai populară mâncare din lume
Pizza este una dintre cele mai populare preparate din lume. O găsim în orice restaurant, fie el cu specific românesc, italienesc, turcesc sau chinezesc. De ce a devenit pizza cel mai îndrăgit preparat din lume,? O puteți face și acasă, cu topping-uri după gust.

Treptat, „pâinea italienilor” s-a răspândit în toată lumea, iar, în prezent, deșii unii italieni susțin că pizza e doar de două feluri (Margherita și Marinara), există nenumărate combinații care pun pe aluatul rotund.

Ce spun nutriționiștii despre pizza

Nutriționista americană Stephanie Dodier explică de ce pizza este numită „bombă calorică”.

„Să începem cu blatul. Se știe că acesta e făcut, în general, din făină albă rafinată, care are un indice glicemic foarte ridicat. Făina albă de grâu crește nivelul de zahăr din sânge, declanșând, astfel, insulina crește și preia excesul de zahăr pe îl tranformă în grăsime. Mai mult, făina de grău contribuie la producerea inflamațiilor cronice”, explică specialistul.

„O altă mare problemă, mai ales când vine vorba de pizza de la restaurant sau cea din magazine, este dată de faptul că producătorii folosesc la prepararea acesteia diverse tipurui de ulei vegetal. Dacă te uiți la lista de ingrediente, de obicei, la uleiuri apare fie cel de rapiță, de soia, de porumb, de floarea sorelui sau de șofrănel. Ca și în cazul făinii de grâu, problema cu aceste uleiuri este că pot provoca inflamații”, a adăugat nutriționistul.

„Totodată, brânza poate cauza probleme, din cauza conținutului său de lactoză, pe care unii oameni nu o tolerează. Asta poate cauza balonări, reflux gastric, creștere în greutate, costipație sau diaree”, explică Stephanie Dodier.

Cum faceți pizza sănătoasă acasă

  • Faceți blatul din făină integrală! Cerealele integrale bogate în fibre vor contribui la instalarea senzației de sațietate, dar și la menținerea sănătății și a unei funcționări optime a sistemului digestiv.
  • Folosiți o cantitate mare de sos! Sosul de roșii este o sursă excelentă de licopen, un antioxidant puternic care poate ajuta la prevenirea unora dintre bolile cronice.
  • Adăugați pe pizza cât mai puțină brânză! Deși brânza este o sursă excelentă de calciu, multe dintre caloriile din pizza provin din brânză, mai ales din cea cu un conținut ridicat de grăsimi. Împrăștiatți peste pizza puțină brânză sau alegeți un tip de brânză cu mai puține grăsimi pentru a reduce numărul de calorii și grăsimi saturate.
  • Nu folosiți mezeluri! Salamul și cârnații sunt bogați în grăsimi care declanșează cancerul colorectal și de stomac. Alegeți un topping ce conține carne slabă, pui sau creveți sau evitați cu totul carnea și faceți o pizza vegetariană sănătoasă, recomandă specialiștii de la sfatulmedicului.ro.
  • Încărcați pizza cu legume! Întrucât legumele sau vegetalele sunt nutritive și sărace în calorii, folosiți cantități generoase de legume ca topping. Printre alegerile delicioase se numără roșiile uscate la soare, ceapa, broccoli, spanacul, măslinele, ardeii și ciupercile. Orice legumă preferată ar putea fi alegerea perfectă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre