Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Ce sumă a încasat Balkan Dad în România. A mâncat pe săturate

Exclusiv. Ce sumă a încasat Balkan Dad în România. A mâncat pe săturate
Balkan Dad, sârbul în trening, cu maiou și scobitoare, celebru pe rețelele de socializare, a venit în România ca să ne promoveze gastronomia. El a făcut un adevărat tur de forță prin localurile românești, începând în Capitală, în Piața Obor. A mâncat pe săturate și a încasat o sumă cu șase cifre.

Sârbul care a creat personajul Balkan Dad este celebru pe social media, având aproape 1 milion de urmăritori pe Instagram și peste 2 milioane pe TikTok. El face un tur al țărilor din Balcani, dorind să promoveze gastronomia fiecărui stat și anunțase, încă din luna mai, că va veni și la noi. Este recunoscut și pentru faptul că, în general, poartă un maiou și o scobitoare în colțul gurii, fiind îmbrăcat invariabil în pantaloni de trening, completați cu șosete albe și șlapi de plastic.

„Ținuta oficială” a lui Balkan Dad, când e frig afară, include echipament sportiv peste maieul alb (Instagram)

Balkan Dad, pe numele său real Milos Nedeljkov, a devenit cunoscut pe internet datorită videoclipurilor sale comice, în care surprinde viața și obiceiurile oamenilor din Balcani. În clipurile sale, adesea gătește și aruncă pătrunjelul, spunând cu umor: „Pătrunjelul este pentru iepuri!”.

Celebrul influencer sârb a crescut în Noua Zeelandă

Mulți români îi urmăresc cu interes conținutul, regăsindu-se în situațiile prezentate. Deși s-a născut în Serbia, Balkan Dad a trăit pe alt continent încă de la vârsta de 7 luni. „Oamenii sunt adesea surprinși că vorbesc fluent sârbește, având în vedere că m-am mutat din Serbia în Noua Zeelandă când eram foarte mic. Totuși, am fost mereu conectat la cultura sârbească.

Maieul alb și scobitoarea din colțul gurii au devenit „marcă înregistrată” pentru celebrul influencer sârb Balkan Dad (Instagram)

Nu am crescut în Serbia, ci în Noua Zeelandă, dar într-un mediu balcanic, unde tata făcea grătare în curte. La 13 ani i-am cerut tatălui meu o listă cu cele mai populare cântece sârbești și le-am învățat. După ce am terminat facultatea în Noua Zeelandă, m-am mutat în Australia. Noua Zeelandă nu era locul potrivit pentru mine, ploua prea mult și era frig”, a relatat Balkan Dad.

„Made in Romania”: prima oprire a lui Balkan Dad, micii din Obor

După ce s-a antrenat pe banda de alergare cu Novak Djokovic în Bulgaria, unde l-a cunoscut și pe fostul iubit al Mădălinei Ghenea, tenismenul bulgar Grigor Dimitrov, Balkan Dad a ajuns la finele lunii septembrie în România. Prima postare a fost din fața Palatului Parlamentului. Balkan Dad s-a filmat pe străzile din București: a bifat Palatul Parlamentului, fântânile muzicale de la Unirii, a fost pe Calea Victoriei, la Universitate, la Ateneu, însoțindu-și periplul cu celebra manea „Made in Romania”.

@balkandad Replying to @Iwa 👩🏻‍🌾 (Ioana) Romania! Balkandad is here bre! 🇷🇴 #romania #balkan #bucharest #fyp #fy ♬ Suntem Made In Romania – Ionut Cercel

A urmat prima vizită culinară, în Obor, unde sârbul s-a înfruptat din celebrii mici serviți aici. Micii de la Terasa Obor l-au impresionat pe sârb. „Ca sârb, îmi par foarte cunoscuți pentru că seamănă cu cevapcic (un fel de mititei din țara mea, dar mult mai mici și care nu se servesc cu muștar)”, a spus el într-o filmare.

Apoi, a aflat ingredientele micilor din Obor – carne de porc și vită, sare, piper și ceapă – și chiar a pus singur pe grătar câțiva mititei, dovedind o îndemânare deosebită. Mai mult, a învățat repede câteva cuvinte românești, precum „bună ziua”, „poftă bună”, „opa” și „noroc”. La final, i-a îndemnat pe fanii săi care vor să viziteze România să guste neapărat micii din țara noastră.

Sârbul a învățat să facă sarmale românești

Din Obor a ajuns seara la „cel mai cunoscut restaurant din București”, și anume la Carul cu Bere, unde s-a delectat cu papanașii consacrați ai localului. Cu această ocazie, a învățat alte cuvinte românești și efectiv a lins farfuria. După atâția carbohidrați, s-a dres cu țuică, apreciindu-i tăria.

@balkandad Replying to @Haplea D’ale Gurii Balkandad makes Romanian Sarmale with @Haplea D’ale Gurii 👨🏻‍🍳 #romania #balkan #brasov #fyp #fy ♬ original sound – balkandad

Din București, Balkan Dad a călătorit la „castelul contelui Dracula” de la Bran. A fost o zi umedă și rece, prin urmare, la final, sârbul a avut nevoie de ceva cald. A descoperit ciorba de burtă la restaurantul care l-a invitat la masă. A urmat o oprire la Haplea d’ale gurii, în Brașov, unde sârbul nu s-a pus la masă decât după ce a intrat în bucătărie, unde, ajutat de personalul localului, a preparat sarmale românești și a dat rețeta.

Cât a încasat Balkan Dad în excursia de promovare din România

Acum o săptămână, Balkan Dad a ajuns și în Timișoara, unde a mers direct la restaurantul unui sârb, Terasa Nora. S-a delectat cu preparate la grătar și cu ciorbă cu cartofi și afumătură. A fost nevoie să întoarcă farfuria cu ciorbă, nemulțumit că aceasta conținea pătrunjel.

@balkandad 🇷🇴 Traditional Romanian Dinner 🇷🇴 at @Berăria 700 in Timisoar! #timisoara #romania #balkan #food #fyp #fy ♬ original sound – balkandad

În altă zi, la Berăria 700, sârbul a experimentat o cină tradițională românească, cu muzică live, cu instrumentiști care i-au cântat la masă și solistă. A mâncat aripioare de pui prăjite în untură de porc, un aperitiv tradițional, ciolan de porc, jumări, fasole scăzută, varză călită și pălincă. Nu a ratat mujdeiul de usturoi cremă, pe care l-a întins pe preparatele prăjite.

@balkandad Balkandads last day in Romania 🇷🇴 at @Casa Del Sole & @Hotel Casa del Sole Timișoara #romania #balkan #timisoara #fyp ♬ original sound – balkandad

În ultima zi petrecută în Timișoara, Balkan Dad a vizitat Casa del Sole. A înnoptat în hotelul boutique, iar dimineața s-a bucurat de un mic dejun tradițional românesc, care l-a șocat prin diversitatea preparatelor.

Pentru fiecare astfel de oprire și promovare, Balkan Dad a încasat câte 2.500 de euro, arată sursele Rețete și Vedete. Un calcul simplu ne arată că excursia în România a fost bine remunerată, sârbul influencer câștigând pe măsura vizibilității sale de pe rețelele sociale.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri