Simona Ionescu / Redactor Șef

Sucurile de fructe, între mit și adevăr

Sucurile de fructe, între mit și adevăr
Beneficiile sucurilor de fructe sunt de nediscutat. Există însă câteva mituri pe care vrem să le demontăm.

Pe piață există zeci de feluri de băuturi de fructe și este important să le deosebim nu după preț și brand, ci după conținut și efectul lor asupra organismului. Ambalajele ne pot duce în eroare cu anunțuri pompoase, precum „100% natural”, „pur”, „sănătos”. Numai sucurile obținute prin „stoarcere directă” sunt sucuri curate, așa cum le-ați face acasă. În rest – se folosesc amestecuri de piureuri, sucuri concentrate, apă și zahăr. Cel mai bun mod de a ne asigura că ținem în mâini un produs sănătos e să citim informația de pe ambalaj și/sau etichetă.

Sucurile nu trebuie consumate în exces, contrar credințelor populare 

Un pahar de suc curat pe zi (200 ml) este mai mult decât suficient, și asta din cauza conținutului de glucide. Deci, dacă sucurile din seria celor stoarse direct vi se par scumpe, nu uitați că o cutie de acest suc ar trebui să vă satisfacă necesitatea de vitamina C pentru 5 zile, câte 200 ml pe zi.

Pe de altă parte, sucurile limpezite nu conțin fibre vegetale, pe când cele cu miez, sau „tulburi”, au beneficii suplimentare. Ajută digestia, previn constipația și eliberează energia cu o viteza mai mică. Asta înseamna că nivelul de energie va fi mai uniform repartizat de-alungul zilei. Pe când sucurile limpezite vor părăsi stomacul aproape instantaneu, provocând un spor de energie, urmat însă de o perioadă mai „letargică”.

Sucurile din fructe fără legume de obicei au un conținut înalt de zahăr. De exemplu, într-un pahar de 200 g de suc natural de mere se vor conține cel puțin 20 g zahăr (norma zilnică este de 80g, din toate sursele). Acest zahăr va nimeri în sânge imediat. Atunci când alegem sucurile la magazin, e bine să le alegem pe cele care conțin miez, și încă mai bine – dacă conțin și legume, de exemplu sucurile de măr cu morcov, sucul de tomate, etc.

Sucurile de fructe făcute acasă nu sunt mereu cele mai bune. Ele pot pierde vitaminele 

Pregătirea și consumul sucurilor acasă are avantaje, mai ales dacă acestea sunt consumate imediat. Pentru a reduce conținutul de zahăr e bine să adăugăm legume, în proporția 2 porții de fructe – 1 porție de legume (morcov, castraveți, broccoli, varză, țelină verde, spanac, sfeclă roșie, tomate).

Multe gospodine pregătesc suc vara, pasteurizându-l în borcane. Pasteurizarea îndelungată însă va distruge vitamina C, atât de fragilă la temperaturi înalte. Este suficient să înfierbântăm sucul doar până să dea în clocot, pentru a opri activitatea naturală de fermentare. Între timp, sterilizăm bine capacul și borcanul și capsăm sucul, păstrând în acest fel vitaminele.

Foto: Facebook

Semne ale cancerului pe care trebuie să le iei în considerare. Medicii susțin că anumite simptome pot caracteriza cancerul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre