Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții mai puțin cunoscute de sfinții Constantin și Elena. Ce floare trebuie să aveți în casă

Tradiții mai puțin cunoscute de sfinții Constantin și Elena. Ce floare trebuie să aveți în casă
Din cele mai vechi timpuri, creștinătatea îi cinstește pe 21 mai pe sfinții Constantin și Elena. Ce tradiții se păstrează.

Ziua de 21 mai este una cu multe semnificații pentru întreaga creștinătate. De ce trebuie să țineți cont în această zi.

Tradiții mai puțin cunoscute de sfinții Constantin și Elena. Ce floare trebuie să aveți în casă

Potrivit tradiției, în această zi nimeni nu are voie să muncească, altfel roadele vor fi mâncate de păsările cerului. De asemenea, 21 mai este ultima zi în care se mai seamănă porumb, ovăz și mei. Tot ce va fi pus după sfinții Constantin și Elena, se va usca. Și păstorii au ritualurile lor, pentru că acum se va hotărî cine va păzi oile în timpul pășunatului, dar și cine va fi baci.

Cum se alungă duhurile rele

Pentru a ține departe farmecele și lucrurile necurate, gospodinele trebuie ca de sărbătoarea sfinților Constantin să dea cu tămâie și să stropească cu aghiasmă în casă și în curte. Ca să aveți sănătate, noroc și bunăstare, nu trebuie să vă lipsească bujorii din casă, dar și florile de lămâiță, precum și pâine dar și dulciuri pregătite în casă.

Tot pentru a ține vrăjile deoparte, la țară se obișnuiește să se facă un foc mar, iar prin acesta e bine să treacă oile pentru a fi ferite de rău în perioada în care vor sta la stână. Nu în ultimul rând, se spun că 21 mai este momentul în care păsările își învață copiii să zboare.

Rugăciune aducătoare de mari bucurii

Tot de ziua Sfinților Constantin și Elena, se recomandă să rostiți această rugăciune, care vă va aduce mari bucurii în viață. „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.

Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”.

Sursă foto: doxologia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre