Un copil l-a făcut pe Virgil Ianțu să plângă. Imagini copleșitoare

Cine credea că un copil îl poate face pe Virgil Ianțu să plângă? Și s-a întâmplat. În ediția specială de 1 Decembrie a emisiunii „Copiii spun…“, Rareș, un băiețel de 7 ani din Botoșani, l-a emoționat profund pe moderator, cu un fragment din „Geniu pustiu“ de Mihai Eminescu. Pușiul a învățat pe de rost fragmentul, și a ținut un monolog de toată frumusețea.
Episodul dedicat Zilei Naționale a adus în platoul show-ului „Copiii spun…“, difuzat la TVR 1, copii excepționali, care își iubesc și își respectă țara. Micul Rareș a citat într-o manieră impresionantă din opera postumă a poetului național. Și, înainte de toate, a explicat cât de mult își iubește patria și istoria ei.
„Eu vin din leagănul culturii, de la Botoșani. Îmi iubesc foarte mult țara și am mult respect față de ea“, a declarat copilul. «Foarte mulți oameni mi-au spus că sunt genial, dar le-am zis că mai am mult de învățat până să fiu genial“, a spus micul Rareș el înainte de a începe monologul din „Geniu pustiu“.
„Oamenii noștri sunt de-un cosmopolitism sec, amar, sceptic, ba mai mult: au frumosul obicei de-a iubi orice-i străin, de-a urî tot ce-i românesc. Noi am rupt-o cu trecutul fie ca limbă, fie ca idee, fie ca mod de-a privi și a cugeta; căci altfel n-am putea trece în ochii Europei drept națiune civilizată.
Vezi la noi istorici ce nu cunosc istoria, literați și jurnaliști ce nu știu a scrie, actori ce nu știu a juca, miniștri ce nu știu a guverna, financieri ce nu știu a calcula și de aceea atâta hârtie mâzgălită fără nici un folos, de-aceea atâtea țipete bestiale care umplu atmosfera teatrului, de-aceea atâtea schimbări de ministeriu, de-aceea atâtea falimente“, a spus Rareș în monolog.
Trăirea patriotică a lui Rareș l-a impresionat până la lacrimi pe Virgil Ianțu. „Rareș e ca toți ceilalți copii care vin la emisiunea «Copiii spun…» Deschis, sincer, fără măști. Doar că el a făcut, pe lângă altele, o pasiune pentru România și pentru poezie. Pasiuni care, la mulți dintre noi, au dispărut. Când am citit ultima dată o poezie? Când ne-am lăudat țara ultima dată?
Pe lângă aceste pasiuni, Rareș este extrem de talentat. Recită cu o intonație și o trăire cu totul speciale. Aceste lucruri se simt, nu se învață, iar el simte ca un om mare sau poate mult mai frumos. A fost o întâlnire ce mi-a rămas în suflet și vreau să le mulțumesc lui și minunaților lui părinți pentru onoarea de a-l cunoaște pe Rareș. Sigur vom rămâne prieteni“, a declarat Virgil Ianțu în exclusivitate pentru „Adevărul.“