Virgil Ogășanu este în lumina reflectoarelor de aproape 60 de ani. Pare că nu ştie să îmbătrânească. Are o familie minunată, deși până la 37 de ani era un burlac convins. În viața lui a apărut suava și talentata actriță Valeria Marian și i-a furat inima pentru totdeauna. Cei doi sunt căsătoriți de 44 de ani și au un fiu la fel de celebru.
”Pentru mine, lucrurile astea sunt atât de simple: viaţa e importantă atât timp cât sunt cu familia, cu spectatorii, cu colegii. Ce e după nu mă mai interesează. Important e să laşi ceva. Cred că toţi suntem datori cu o moarte şi n-avem ce să facem”, spunea actorul Virgil Ogășanu.
Virgil Ogășanu și-a cunoscut tatăl la 4 ani
Virgil Ogășanu împlinește 81 de ani, pe 17 iunie. Primele lui amintiri despre tata au fost la 4 ani. Era în 1944, în timpul războiului. ”Tatăl meu era pe front şi noi ne-am refugiat la Poroina Mare (n.r. Mehedinți), satul unde s-a născut el, ca să fim feriţi de bombardamente. În 1944, a venit o trăsură din care s-a dat jos un om cu mustaţă, îmbrăcat în manta militară. Mama mi-a spus: «El e tatăl tău!». Eu nu-l cunoşteam, pentru că plecase pe front în ’41. Fusese rănit în război şi se întorsese acasă. Am sărit imediat de gâtul lui.
Tatăl meu fusese avocat, dar, după instaurarea noului regim, a fost acuzat că a judecat comunişti şi a fost dat afară din Barou şi din avocatură. El era singurul care aducea bani în casă. Atunci, mama şi-a vândut bijuteriile, tot ce-i mai rămăsese. Tata s-a angajat jurisconsult la o fabrică de bere, de unde a şi ieşit la pensie”, povestea actorul.
Virgil Ogășanu a devenit actor, împins de la spate
Era elev și avea un profesor de Limba română căruia îi plăcea foarte mult teatrul. ”Eu eram în trupa lui. Un an şi ceva am făcut teatru de amatori. Aşa am jucat în «Mielul turbat», al lui Aurel Baranga. Am făcut câteva spectacole şi toată lumea mă trimitea la Teatru. Tata nu prea a fost încântat, el voia să fiu medic veterinar. Aveam şi orchestra şcolii! Eu eram toboşar şi să ştii că nu eram deloc rău. Am fost şi la nunţi”, a povestit actorul. Cânta melodii la modă, „Mambo Italiano“, „Nu-ţi pare rău când vezi că plâng“, tangouri, cântece italieneşti. Din banii pe bilete, directorul a vopsit școala.
La admiterea la Teatru, tânărul Virgil Ogășanu a recitat „Zdreanţă“, celebra poezie a lui Tudor Arghezi. ”Măi, am avut nişte emoţii… Eu, mic, dintr-un oraş de provincie, care nu avea nici măcar teatru, am venit în Bucureşti, la Teatru. Am fost 2.000 de candidaţi pe 80 de locuri. În comisie erau Costache Antoniu, Radu Beligan, Moni Ghelerter, Ion Finteşteanu, Aura Buzescu. O mulţime de personalităţi.
Erau două amărâte de reflectoare, dar pe mine m-au orbit. Mai vedeam doar nişte lentile care luceau în sală – ochelarii celor din comisie. Maestrul Costache Antoniu m-a întrebat de unde sunt, câţi ani am, să mă mai relaxez, dar mai rău mi-a făcut. Am spus eu «L-aţi văzut cumva pe Zdreanţă, cel cu ochii de faianţă?».
A început să-mi tremure un picior. Stângul. Cu cât încercam să-l stăpânesc, mai tare făcea. Încet, încet, mi-am mai revenit”, povestea actorul Teatrului Bulandra. A fost admis pentru că talentul era vizibil.
Virgil Ogășanu, din burlac convins, cu o familie minunată
După ce absolvit facultatea, a fost repartizat la teatrul din Piatra Neamț, așa cum se întâmpla atunci cu majoritatea tinerilor actori. Din 1965, Virgil Ogășanu a fost actor la Teatrul Bulandra din Capitală. Ar juca și azi, dacă nu ar fi fost pandemia.
Speriat de poveștile auzite despre căsnicii, actorul voia să fie burlac până la sfârșitul vieții. A renunțat la statutul de burlac după ce a apărut Valeria Marian (74 de ani), colega sa din spectacolul ”Glugă pe ochi”.
Virgil Ogăsanu s-a debarasat greu de convingerile sale din tinerețe. ”Valeria a venit mult mai târziu la Bulandra. Am și jucat împreună și așa s-au legat lucrurile. A fost un noroc să o întâlnesc, pentru că am vrut să rămân burlac. Valeria m-a deturnat! Ea a reușit ce nimeni nu reușise până atunci. Destul de târziu, cam la 37 de ani am renunțat la burlăcie. Aveam senzația că îmi îngrădește cineva libertatea de mișcare. Când a venit Mihai pe lume, nu exista o grădiniţă pentru actori, care să stea cu copilul de când începi repetiţiile până când termini spectacolul. N-avea cine să stea cu Mihai, aşa că am angajat 11 bone”, a povestit Virgil Ogășanu.
Sunt căsătoriți din 1976. Fără posibilități materiale, au dat petrecerea de după cununie în apartamentul de la bloc în care locuiau. Mihai, fiul lor, compozitor şi actor, a compus zeci de hituri, unele dintre cele mai cunoscute fiind: “Extravaganzza”, “Zig-zagga’, “Le, le”, pe care Loredana Groza le-a transformat în hituri.
Alexandru Lulescu, actor de Cartea Recordurilor. A fost printre primii artiști de stand-up
Alexandru Arșinel, o poveste de dragoste care durează de 52 de ani
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook