Simona Ionescu / Redactor Șef

Pleșcaviță, un altfel de hamburger. Rețetă sârbească

Pleșcaviță, un altfel de hamburger. Rețetă sârbească
Pleșcavița un altfel de hamburger. Este o chiftea mare din carne cu condimente. Este o rețetă sârbească, dar foarte întâlnită și în Banatul nostru.

Pleșcavița aduce foarte mult aminte de hamburger. Însă, sârbii pun în carnea tocată ceapă și usturoi.

Pleșcaviță, un altfel de hamburger. Rețetă sârbească

Pleșcavița este un fel de mâncare aromat. În Serbia i se spune „pljeskavica”.

Este, de fapt, o chiftea mare din carne cu condimente. Poate fi preparată din carne de porc, de vită, de miel sau o combinație din acestea.

Uneori, pleșcavița este așezată direct în chiflă, iar alături se pun ceapă și murături.

Ingrediente

  • 500 g carne de vită tocată
  • 1 ceapă mică
  • 1 cățel mare de usturoi
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 linguriță rasă sare
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1/2 linguriță scorțișoară

Mod de preparare

  • Se taie ceapa mărunt și se călește într-o lingură de ulei. Când începe să se înmoaie, se pune într-un vas separat și se lasă la răcit.
  • Se pisează bine usturoiul.
  • Carnea tocată se amestecă cu ceapa călită, cu usturoiul pisat și cu condimentele și se pasează apoi cu mâna ori cu un robot de bucătărie, până devine ca un aluat.
  • Se modelează aluatul din carne sub forma unei bile și se lasă la frigider timp de o oră.
  • Cât bila de carne stă la frigider, puteți pregăti o garnitură: cartofi prăjiți, piure sau salată de varză, murături.
  • Aluatul din carne îl împărțim în patru bile, pe care le aplatizăm apoi cu mâinile unse cu ulei, până când ajung la grosimea de 1 centimetru.
  • Chiftelele se prăjesc apoi într-o tigaie de teflon sau pe grătar.
  • Se servesc calde, cu chifle și garnitură.

Șarlotă cu mere necoapte. Rețetă inedită

Cum mâncăm corect. Ne spune un celebru nutriționist

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre