Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se prepară cea mai neobișnuită prăjitură. „Baked Alaska” are înghețată și e flambată

Cum se prepară cea mai neobișnuită prăjitură. „Baked Alaska” are înghețată și e flambată
Baked Alaska e unul din cele mai interesante preparate din categoria deserturilor. Un desert cald la exterior și foarte rece la interior.

Această prăjitură are miezul înghețat, acoperit cu o cupolă de bezea fierbinte. Povestea ei este fascinantă. Ea a apărut la scurt timp după anul  1867, când în Statele Unite ale Americii a izbucnit o dezbatere cu privire la potențiala achiziție a Alaskăi de la Rusia. Secretarul de stat William Seward a fost de acord cu un preț de cumpărare de 7 milioane de dolari, iar Alaska a devenit teritoriu al Statelor Unite în 1868.

Inventatorul preparatului Baked Alaska e considerat a fi Charles Ranhofer, bucătarul șef al restaurantului Demonico`s din New York. Profitând de controversele aprinse din jurul achiziției din nordul înghețat, denumirea de Baked Alaska s-a potrivit perfect pentru o prăjitură cu înghețată în interior și bezea caramelizată deasupra.

Ingrediente pentru Baked Alaska

  • 1 blat de tort subțire;
  • 800 – 1000 grame de înghețată de vanilie (sau altă aromă care vă place);
  • 3 albușuri mari (96 de grame de albuș crud);
  • 160 de grame de zahăr;
  • 80 ml apă;
  • 1 lingură de oțet;
  • 1 praf de sare;
  • opțional: 2 linguri din dulceața preferată, un jeleu de fructe, fructe proaspete, sos de ciocolată sau caramel etc.

Mod de preparare

În primul rând puneți înghețata într-un castron care are dimensiunea blatului de tort. Se tapetează marginile castronului cu folie alimentară, apoi se pune înghețata. Opțional, după ce ați pun o primă parte din înghețată, puteți adaugă  dulceața, distribuită uniform. Înghețata se presează cu grijă pentru a obține o înghețată uniformă. Odată asamblată înghețata în castron se acoperă cu folie și se dă la congelator pentru câteva ore.

Urmează prepararea bezelei pentru Baked Alaska. Recomandarea noastră este să preparați o bezea italiană, deoarece este mai stabilă, iar ouăle fiind gătite sunt și mai sănătoase . pentru asta se pună la fiert într-o cratiță zahărul și apa. Acestea se fierb la foc mare până ce siropul atinge 115 °C . practic tot zahărul trebuie să fie topit . separat albușurile cu sarea și oțetul se bat la viteza medie ajutorul unui robot de bucătărie. Când siropul de apă cu zahăr atinge temperatura menționată, practic fierbe cu bulbuci.

În acest moment se oprește cuptorul iar siropul se toarnă încet peste albușurile bătute spumă și se continua mixarea acestora. Se continuă bateria albușurilor cu zahărul până când vasul în care se procesează acestea ajunge din nou la temperatura camerei. Veți obține o bezea puternică care nu curge .Între timp, cuptorul se încinge.

Se scoate înghețata din castron, se îndepărtează folia, și se așază deasupra blatului. Întreaga cantitate de bezea se transferă într-un poș, și se acoperă complet înghețata. În final, prăjitura intră în cuptor, pe funcția gril ( 3 – 4 minute), până ce vârfurile bezelelor se caramelizează ușor. De asemenea, bezeaua mai poate fi rumenită și cu un arzător special de bucătărie. Baked Alaska poate fi servită imediat ce a fost caramelizată bezeaua.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre