Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se prepară focaccia de toamnă cu dovleac

Cum se prepară focaccia de toamnă cu dovleac
Sezonul dovleacului nu s-a încheiat încă, iar aceasta este o rețetă delicioasă pentru a sărbători acest ingredient de sezon. Vă veți îndrăgosti de culoare și de gustul aproape exotic. 

Pentru că e toamnă și pentru că piețele și supermarketurile au o ofertă variată de dovleac de plăcintă, merită să încercați această rețetă de focaccia de toamnă cu dovleac. 

Dovleacul este un aliment extrem de sănătos, bogat în vitamine (A, C, E), minerale (fier, magneziu, potasiu), fibre și antioxidanți, având multiple beneficii pentru organism.

În primul rând, este un excelent sprijin pentru sănătatea ochilor și pielii datorită conținutului ridicat de beta-caroten și vitamina C. Fibrele din dovleac susțin digestia, previn constipația și ajută la controlul greutății prin menținerea senzației de sațietate.

Dovleacul este un aliat al sănătății inimii. Antioxidanții săi protejează celulele de stresul oxidativ și pot reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare.

În plus, dovleacul contribuie la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor datorită vitaminelor esențiale pe care le conține.

Ingrediente pentru focaccia de toamnă cu dovleac 

– 600 g făină albă 

– 100 g făină integrală (sau făină albă suplimentară) 

– 300-400 ml apă 

– 200-300 g piure de dovleac 

– 14 g sare 

– 5 g drojdie uscată 

– câteva felii subțiri de dovleac 

– rozmarin 

– salvie 

– ulei de măsline (amestecat cu apă și sare) 

– sare mare

Mod de preparare 

Pentru piureul de dovleac, se curăță dovleacul de semințe, apoi se coace la 200°C pentru 30-40 de minute, până devine moale. După ce s-a răcit, se blendează. 

Într-un bol mare, combină toate ingredientele pentru aluat, inclusiv piureul de dovleac. Se amestecă bine până se omogenizează, apoi se lasă să se odihnească timp de 15 minute. 

Se întinde și se pliază aluatul pentru a întări rețeaua de gluten, apoi se lasă să se odihnească încă 30 de minute și se repetă procesul. În final, se lasă aluatul să fermenteze la frigider peste noapte sau până la 48 de ore. 

Puneți aluatul într-o tavă de copt bine unsă cu ulei, întindeți-l uniform, apoi acoperiți-l și lăsați-l la crescut pentru 30-60 de minute (această etapă este opțională). 

Împungeți aluatul cu degetele, adăugați o cantitate generoasă de ulei de măsline amestecat cu sare și toppingurile alese – feliile de dovleac, plantele aromatice etc. 

Coaceți focaccia de toamnă în cuptorul preîncălzit la 240°C pentru 25-35 de minute, până se rumenește bine. Lăsați să se răcească timp de 1 oră.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre