Pentru că e toamnă și pentru că piețele și supermarketurile au o ofertă variată de dovleac de plăcintă, merită să încercați această rețetă de focaccia de toamnă cu dovleac.
Dovleacul este un aliment extrem de sănătos, bogat în vitamine (A, C, E), minerale (fier, magneziu, potasiu), fibre și antioxidanți, având multiple beneficii pentru organism.
În primul rând, este un excelent sprijin pentru sănătatea ochilor și pielii datorită conținutului ridicat de beta-caroten și vitamina C. Fibrele din dovleac susțin digestia, previn constipația și ajută la controlul greutății prin menținerea senzației de sațietate.
Dovleacul este un aliat al sănătății inimii. Antioxidanții săi protejează celulele de stresul oxidativ și pot reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare.
În plus, dovleacul contribuie la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor datorită vitaminelor esențiale pe care le conține.
Ingrediente pentru focaccia de toamnă cu dovleac
– 600 g făină albă
– 100 g făină integrală (sau făină albă suplimentară)
– 300-400 ml apă
– 200-300 g piure de dovleac
– 14 g sare
– 5 g drojdie uscată
– câteva felii subțiri de dovleac
– rozmarin
– salvie
– ulei de măsline (amestecat cu apă și sare)
– sare mare
Mod de preparare
Pentru piureul de dovleac, se curăță dovleacul de semințe, apoi se coace la 200°C pentru 30-40 de minute, până devine moale. După ce s-a răcit, se blendează.
Într-un bol mare, combină toate ingredientele pentru aluat, inclusiv piureul de dovleac. Se amestecă bine până se omogenizează, apoi se lasă să se odihnească timp de 15 minute.
Se întinde și se pliază aluatul pentru a întări rețeaua de gluten, apoi se lasă să se odihnească încă 30 de minute și se repetă procesul. În final, se lasă aluatul să fermenteze la frigider peste noapte sau până la 48 de ore.
Puneți aluatul într-o tavă de copt bine unsă cu ulei, întindeți-l uniform, apoi acoperiți-l și lăsați-l la crescut pentru 30-60 de minute (această etapă este opțională).
Împungeți aluatul cu degetele, adăugați o cantitate generoasă de ulei de măsline amestecat cu sare și toppingurile alese – feliile de dovleac, plantele aromatice etc.
Coaceți focaccia de toamnă în cuptorul preîncălzit la 240°C pentru 25-35 de minute, până se rumenește bine. Lăsați să se răcească timp de 1 oră.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Sărbători fără zăpadă. Când cad primii fulgi în Capitală
- Comisioane fabuloase la Visa şi Mastercard. Ce trebuie să știe clienții și comercianții
- Biblia a avut dreptate: prima profeție despre sfârșitul lumii a fost îndeplinită. Despre ce este vorba?
- Pensionarii din România primesc mai puțini bani în această iarnă
- Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Putin a bătut palma cu Coreea de Nord. Lovitură totală pentru SUA
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- DOLIU! Este știrea tristă a zilei
- Zodia TAUR: caracteristici, compatibilități și tot ce trebuie să știi
- Andreea Bălan se întoarce la PRO TV și le dă fatala celor de la Antena 1!