Grecii săraci au creat acest desert și e delicios. Galatopita, prăjitura cu gust de vacanță

Se spune că rețeta de Galatopita a fost creată de grecii săraci, dar este delicioasă. Este un desert simplu, rustic, dar extrem de gustos, bazat pe ingrediente de bază precum laptele, grișul, ouăle și zahărul – adesea pregătit în gospodăriile țărănești, după ce se mulgeau vacile sau caprele.
Cuvântul „galatopita” provine din „gala”, care înseamnă lapte în greacă, și „pita”, care înseamnă plăcintă. Acest desert a fost mereu considerat o prăjitură a sărăciei, deoarece este preparat din ingrediente disponibile în gospodărie, fără nimic scump sau exotic.
În multe sate grecești, era preparată tradițional de Paște sau la începutul primăverii, când laptele era proaspăt și din abundență. Uneori, galatopita este servită fără foi de plăcintă (doar ca budincă/coaptă ca atare), dar, în varianta mai festivă, se folosește aluat Fillo, pentru un plus de textură și aspect.
* 375 g foi de plăcintă Fillo
* 250 g unt nesărat, topit și clarificat
* 7 căni de lapte integral
* 1 cană de griș fin
* 1 cană de zahăr tos + 2 linguri
* ½ cană de amidon de porumb
* 3 linguri de zahăr vanilat
* 4 ouă
* 2 linguri de apă
Se scoate aluatul Fillo din frigider și se lasă în ambalaj să ajungă la temperatura camerei. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 170°C.
Pentru a pregăti baza prăjiturii, se unge generos o foaie de plăcintă Fillo cu unt și se așază peste jumătate dintr-o tavă rotundă de 33 cm, lăsând marginile să atârne în afară. Se unge o altă foaie cu unt și se pune în partea opusă a primei foi. Asigurați-vă că se suprapun ușor în centrul tăvii. Se unge o a treia foaie cu unt și se așază orizontal peste zona unde se suprapun cele două foi anterioare, apoi se pune o a patra foaie unsă cu unt în partea opusă. Se repetă această metodă cu restul foilor Fillo din pachet, folosind cele 200 g de unt.
Pentru a prepara crema, se separă ½ cană de lapte și se amestecă bine cu amidonul de porumb. Într-o cratiță de mărime medie, se combină grișul, restul de lapte, amestecul de lapte cu amidon, zahărul, zahărul vanilat și restul de 50 g de unt. Se pune cratița pe foc mediu și se amestecă continuu cu un tel, pentru a preveni lipirea grișului.
După ce crema s-a îngroșat, se adaugă rapid 3 ouă și se amestecă energic. Se toarnă crema direct în tava pregătită cu foile Fillo. Marginile rămase în afară se aduc spre pereții tăvii, răsucindu-le și mototolindu-le ușor, pentru a forma o crustă în jurul cremei. Într-un bol mic, se amestecă un ou, 2 linguri de zahăr și apa, apoi se bat bine. Se toarnă acest amestec direct peste cremă și se înclină ușor tava dintr-o parte în alta, pentru a acoperi uniform suprafața.
Prăjitura grecească Galatopita se coace aproximativ 50 de minute, până când se formează o crustă ușor arsă deasupra. Înainte de servire, se lasă să se răcească 30 de minute.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook