Simona Ionescu / Redactor Șef

Gustul vacanței din Grecia. Cum se prepară prăjitura cu griș Bougatsa

Gustul vacanței din Grecia. Cum se prepară prăjitura cu griș Bougatsa
Dacă nu ați fost vara aceasta în Grecia și îi duceți dorul acestei țări, puteți prepara acest desert care vă va teleporta gustativ direct pe o plajă din această țară. Rețeta e simplă, rezultatul e fabulos și, ceea ce e cu adevărat important, prăjitura se poate păstra și la frigider, câteva zile. Asta, evident, dacă  nu o mâncați imediat.

Prăjitura cu griș Bougatsa este cu adevărat gustul vacanței din Grecia. Crocantă la exterior, moale și consistentă în interior, plină de arome, așa se prezintă această rețetă preparată în special în nordul Greciei, în jurul orașului Salonic. Am preluat rețeta de la Greta, cunoscuta bloggeriță care împărtășește cu fanii ei cele mai tari rețete ale sale.

Daca tot suntem în plin sezon de vacanțe, o idee bună e să ne reamintim de rețeta de Bougatsa grecească. Poate că numele sună ciudat, dar nu înseamnă mare lucru, ci face referire la faptul că este un produs de patiserie.
Bougatsa grecească o puteți face și voi acasă rapid și ușor, folosind doar câteva ingrediente simple și o puteți păstra în frigider 2 – 3 zile. Rece este și mai gustoasă.

Ca să preparați rețeta aveți nevoie de câteva foi subțiri de plăcintă, o budincă cremoasă și fină din griș cu lapte, unt și zahăr pudră. În maxim o oră aveți un deliciu cremos, răcoros, crocant și aromat.

Ingrediente pentru prăjitura cu griș Bougatsa

-10 foi subțiri de plăcintă (filo);
-150g unt
Pentru cremă: 1,5 l lapte
-120g griș
-50g zahăr vanilat
-2 linguri amidon de porumb
-1 lingură extract de vanilie
-200 g zahăr
-6 gălbenușuri
-extra: zahar pudră și fistic măcinat, pentru decor

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨GRETA | Food blogger (@demancare)


Mod de preparare

Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și unsă bine cu o parte din unt, întindeți 5 dintre foile de plăcintă. Ungeți sau distribuiți jumătate din restul de unt peste aceste foi.

Separat, într-o cratiță, puneți la fiert laptele, grișul, zahărul, zahărul vanilat, amidonul și vanilia. După ce a fiert, lăsați budinca rezultată să se răcească aproximativ 10 minute. Adăugați gălbenușurile în amestecul de lapte ușor răcit.

Turnați acest amestec peste foile din tavă și distribuiți o parte din untul rămas, în bucățele. Acoperiți cu ultimele foi de plăcintă și distribuiți deasupra restul de unt. Coaceți plăcinta la 190°C pentru 40 – 45 de minute, sau până când devine aurie și crocantă la exterior. După ce plăcinta s-a răcit timp de 30 de minute, presărați zahăr pudră și fistic, apoi tăiați-o în felii.

Sursa: instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre